Una de les línies de treball transversal de La Unió té com a eix els professionals de la salut. Amb la voluntat d'apropar-se i escoltar la seva veu, La Unió va realitzar un treball amb metodologia qualitativa, que permetés recollir les seves inquietuds, interessos i expectatives en el moment actual. Com una primera experiència, i amb l'objectiu d'estimular aquest debat per tal d'elaborar conclusions i propostes sobre els temes que més preocupen als professionals, es va organitzar una jornada de treball amb dues sessions de grups focals: una amb metges i l'altra amb infermeres. La sessió –la qual va comptar amb un total de 39 participants de 10 institucions hospitalàries– es recull a l'informe "Debat amb professionals mèdics i d'infermeria de l'àmbit hospitalari", que incorpora les seves aportacions en les quatre àrees d'interès que es van proposar per la jornada: el model sanitari català; l'organització (clima, participació i implicació); lideratge i gestió clínica, i professió: competència i avaluació. La voluntat de La Unió és servir d'espai de relació amb els professionals de la salut, per fomentar un debat constructiu al voltant de les seves inquietuds i valors. La finalitat d'aquest debat és la cerca d'oportunitats per al desenvolupament professional, el lideratge clínic i el foment d'una adequada cultura organitzativa que respecti els valors del professionalisme, dins un marc de contribució a la sostenibilitat de les organitzacions sanitàries. En aquest marc, les conclusions d'aquest treball són una bona oportunitat per descobrir eixos de creixement de les persones dins les organitzacions del sistema sanitari. Amb aquesta primera newsletter –centrada en què opinen els professionals mèdics i d'infermeria sobre el model sanitari– s'inicia una sèrie de cinc publicacions digitals, en les quals es donaran a conèixer amb detall les aportacions i conclusions recollides a la sessió focal. A més, tots aquells que vulguin participar al debat, poden fer les seves aportacions amb el hashtag #DebatProfessionals a Twitter. |
Els professionals veuen el model sanitari des de fora. El viuen com un model vell i passiu que afavoreix la parcel·lació i una baixa coordinació. Hi ha diversos aspectes que es valoren com a ineficiències del model:
Els participants al grup focal consideren que el model hauria de redissenyar-se, considerant:
Pel que fa a la sostenibilitat del sistema sanitari, els treballadors de l'àmbit mèdic opinen, en general, que la distribució de recursos ha estat feta en funció d'interessos polítics i que, com a conseqüència d'això, el sistema no és sostenible. Dels seus comentaris es desprèn que cal una major participació dels professionals en la planificació sanitària per decidir els fluxos, la unificació de serveis en el territori o el terciarisme. A més, demanden més consideració de la seva participació i criteri.
També amb relació a la sostenibilitat del sistema sanitari, els participants al grup focal consideren que, en època de crisi, el model sanitari català –que parteix de la iniciativa de la societat civil– ha permès una major flexibilitat i ha facilitat arribar a acords particulars en cada centre. Per últim, també creuen que la intervenció dels professionals ha estat fonamental per mantenir la qualitat de l'atenció en època de "retallades" i, en aquest aspecte, se senten orgullosos.
Els participants en aquest grup consideren que l'actual model sanitari sí que permet i possibilita el desenvolupament professional de la infermeria. Estan d'acord en el fet que, en una conjuntura en la qual es conjuguen la falta de recursos i la transició d'un model biomèdic a un model “persona cèntric”, la infermeria constitueix o ha de constituir l'element idoni i central a partir del qual pivotin la resta de processos assistencials, estructura essencial que es considera per assolir nivells d'eficiència.
Segons van comentar, la raó rau en les possibilitats que té per liderar una atenció integral i en la ràtio resultat/cost, especialment en el malalt crònic, que és el que més despesa genera al sistema. Tanmateix, creuen que aquestes evidències han d'anar acompanyades des de les instàncies que dissenyen el model, que cal evolucionar del pagament per activitat i anar cap un sistema basat en els resultats.
Per altra banda, es va assenyalar que aquest rol infermer permet un millor desenvolupament de les competències dels professionals i que, perquè aquest desenvolupament sigui ple, s'han de superar una sèrie de condicionants:
Finalment, els professionals van destacar que l'emprenedoria presenta bastants dubtes, principalment de tipus econòmic, de beneficis socials i de condicions de treball. No es rebutja l'emprenedoria, però dels comentaris dels participants al debat es desprèn que encara és un canvi de cultura que ha de madurar i que hauria de passar per aliances estratègiques.