En aquesta newsletter trobareu opinions i reflexions de professionals mèdics i d'infermeria sobre la professió: competència i avaluació. Aquestes reflexions estan extretes de la reunió que La Unió va organitzar per a dos grups focals, un de l'àmbit mèdic i l'altre d'infermeria, amb 39 participants de 10 institucions hospitalàries, per debatre diversos aspectes, amb l'objectiu de fomentar un debat constructiu al voltant de les seves inquietuds i valors. Concretament, es van tractar quatre àrees d'interès: el model sanitari català; l'organització (clima, participació i implicació); lideratge i gestió clínica, i professió: competència i avaluació. Tota la informació comentada pels participants es recull a l'informe "Debat amb professionals mèdics i d'infermeria de l'àmbit hospitalari". Aquest document és fruit de la voluntat de La Unió d'apropar-se i escoltar la veu dels professionals, fet que va impulsar l'associació empresarial a realitzar un treball amb metodologia qualitativa per recollir les seves inquietuds, interessos i expectatives en el moment actual. Les conclusions d'aquest treball són una bona oportunitat per descobrir eixos de creixement de les persones dins les organitzacions del sistema sanitari. A part d'aquesta newsletter, se n'han editat tres més sobre les altres àrees d'interès: ‘Què opinen els professionals mèdics i d'infermeria sobre el lideratge i la gestió clínica?', 'Què opinen els professionals mèdics i d'infermeria sobre l'organització?' i 'Què opinen els professionals mèdics i d'infermeria sobre el model sanitari?'. A més, tots aquells que vulgueu participar al debat podeu fer les vostres aportacions a Twitter amb el hashtag #DebatProfessionals. |
Des del punt de vista mèdic, l'avaluació ha d'arribar a tenir conseqüències. Tal com van explicar els professionals, s'hauran de trobar models de reconeixement de la competència i de l'acompliment basats en models multiorganització, i caldrà que el model no sigui únic, sinó que, en funció de l'àrea de coneixement, de la patologia o del procés, puguin donar-se diferents models retributius. Sí que van estar d'acord, però, amb un model únic per territori, que treballi amb les mateixes regles del joc.
En aquest marc o model integrador de servei, els professionals mèdics van dir que entenen la figura del Cap de Servei com una posició temporal, subjecta a avaluació periòdica i renovable. Els participants al grup focal van indicar com a oportunitat que “davant una reorganització com aquesta, hi ha Caps de Servei que s'haurien de reconvertir”. També van subratllar que calen líders de processos i entendre que els hospitals estan al servei d'un territori (i no que són d'un territori).
Per afrontar tots aquests reptes compartits del nostre sistema sanitari, els professionals van expressar les seves opinions amb un elevat grau d'adhesió a les afirmacions proposades.
Al grup focal d'infermeria es va posar de manifest que, a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior, la formació universitària és complementada amb especialitats, per la qual cosa la formació dels professionals d'infermeria consistirà en un procés de no menys de sis anys de durada, després del qual passaran a ser infermers especialistes. Segons el seu punt de vista, això obre la possibilitat a nous desenvolupaments competencials, però també generarà el debat entre els rols i les funcions dels professionals especialistes i els generalistes.
Els participants van considerar que les competències han de ser recertificades periòdicament i que cal mesurar els rendiments i els resultats mitjançant l'avaluació. Segons van dir, aquest sistema, correctament utilitzat, permet a les organitzacions estructurar i sistematitzar la innovació i la millora contínua com a element fonamental de la seva gestió. Així mateix, van afegir que ha de ser incentivat amb el reconeixement professional i retribuït econòmicament.
Finalment, els professionals d'infermeria van destacar que és necessari ampliar els espais de debat sobre el rol de la infermera, tant en marcs professionals com allà on es dissenyen els sistemes i models sanitaris, en l'administració i la política.