Desenvolupament del pensament creatiu i innovador

Desenvolupament del pensament creatiu i innovador

La millora contínua en l'assistència, la millora en els hàbits de vida de les persones i els avenços tecnològics aplicats a la salut són alguns dels motius que han fet allargar l'esperança de vida. Algunes previsions parlen que en el 2030 una de cada vuit persones tindrà més de 65 anys i això suposa també que la població mundial estigui afectada de malalties cròniques i no transmissibles, totes associades a l'envelliment.

L'alt nivell de dependència fa que la despesa sanitària s'incrementi i aquest alt cost obliga els països a invertir en noves tecnologies com la telemedicina i en l'atenció mèdica personalitzada per posar-les a disposició de la gent gran i les seves famílies i així ajudar el pacient a recuperar-se d'una manera còmoda a casa seva.

En l'àmbit de la recerca i la innovació, comencen a tenir rellevància sectors com el cardiovascular, ortopèdies i els sectors de cura a la llar. Alguns programes en els quals s'està treballant a escala europea són l'“assisted living” per a la millorar de la qualitat de vida de la gent gran o l'“Start homes”, que investiga sobre residència equipada amb tecnologia electrònica per promoure la seguretat a les cases i qualitat de vida.

En el nostre país el problema no és diferent i, segons un informe de Nacions Unides, en el 2050, Espanya serà el país més envellit del món. És per això, que la recerca també s'està enfocant a obtenir solucions en favor del manteniment de l'autonomia personal.

A la CSUPT, s'estan duent a terme molts projectes d'innovació i un eix prioritari dins les línies d'investigació és la Dependència. En el procés d'obtenció de resultats transferibles al mercat, s'analitzen les necessitats dels malalts i es contrasten amb les necessitats del sector i les oportunitats de mercat. S'analitzen quines són les línies prioritàries de R+D+I que vénen marcades en els plans de recerca europeus, nacionals i autonòmic, per alinear els projectes i poder accedir a finançament.

Una de les eines de detecció d'idees i/o problemes a resoldre són les sessions de creativitat. Aquests tallers tenen una durada de dos dies i el seu objectiu és sensibilitzar i desenvolupar el pensament creatiu i innovador entre els diferents professionals, per incentivar la generació de noves idees susceptibles de transferència tecnològica, amb la finalitat de millorar els serveis i l'assistència sanitària en l'entorn de la dependència. Aquest tallers comencen amb una fixació d'objectius i expectatives mitjançant reunions amb l'equip directiu i els participants. És important tenir les línies prioritàries de temes sobre els quals es desenvoluparan les dues sessions del taller. Els resultats han estat molt positius: s'han obtingut un total de 150 idees de les quals 17 fan referència a millores organitzatives i de procés que s'han derivat als responsables del centre per a la valoració de la seva implantació. Les 133 idees valoritzables en termes de novetat i mercat han passat pel procés d'avaluació i 8 ja han estat seleccionades per la fase de protecció i desenvolupament. Aquest taller ha permès també generar una dinàmica de grup i una altra manera d'enfocar els problemes i trobar-los-hi una solució, i per tant, ha contribuït a fomentar el canvi cultural cap a la integració de la innovació en la feina diària dels professionals.

Podeu consultar la presentació de Glòria Palomar, directora de gestió de la Fundació Parc Taulí.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025