La residència Monserrat Cuadrada, pertanyent a la Fundació Vilaniu, treballa des de fa 3 anys amb Teràpia Assistida amb Gossos (TAA). La TAA forma part del programa d'activitats de l'àrea psicocognitiva, la qual pretén que els avis gaudeixin de la més alta qualitat de vida possible al centre, potenciant la seva autonomia i retardant el seu deteriorament.
A mesura que la població d'avis amb demència ha anat augmentant al centre i amb ella les limitacions cognitives, els problemes emocionals i les alteracions de conducta, s'ha observat com la TAA funcionava especialment bé en aquest grup, ja que el gos representa un vehicle molt potent per treballar la motivació i la psicoestimulació i realitzar qualsevol tipus de tasca proposada. De manera que s'ha optat per limitar la TAA als residents amb demència per treure-li major rendiment, a la vegada que s'aporta una teràpia específica a aquest col·lectiu, el qual té moltes dificultats per seguir el programa normal d'activitats.
A partir d'aquí s'han dissenyat uns objectius específics per a cada usuari i unes activitats per aconseguir-los que es realitzen amb l'ajuda del gos. Es condueix la sessió amb l'educador caní extern al centre, juntament amb un terapeuta de l'equip, i es registren per escrit i en format vídeo les sessions, per tal de poder fer desprès la recollida i anàlisi de les dades.
La teràpia es fa en grup. Hi ha 1 grup de demència moderada de 8 usuaris GDS 4-5 amb els quals es vol aconseguir, en el marc d'un espai lúdic, reforçar la seva autoestima i la presa de decisions, augmentar la comunicació i la interacció amb els altres, propiciar l'expressió de sentiments, així com treballar gnòsies, pràxies i memòria. També hi ha un grup de 8 usuaris amb demència avançada GDS 6-7 on es busca, sobretot, motivar i captar la seva atenció durant uns instants per tal de combatre la passivitat i aïllament de les persones, afavorint el contacte, l'expressió i la comprensió, i aportant moments de benestar i tranquil·litat.
Les activitats són molt diverses i van des de pentinar al gos, acariciar-lo, donar-li de menjar, passejar-lo, vestir-lo i desvestir-lo, recordar el seu nom així com episodis passats de les seves vides a partir de la presència del gos. També es treballa de forma grupal la memòria a través de consignes associades al moviment del gos, es donen ordres específiques o es realitzen operacions de càlcul com comptar els lladrucs del gos o els objectes que col·loca dins una caixa, o s'estimula el llenguatge definint el gos, les seves característiques: color, tamany, textura del pèl, olor, etc.
Les sessions són setmanals, duren 45 minuts i es disposa de diversos gossos inclosos en el programa, el perfil dels quals s'adapta a les característiques dels avis participants.
Els resultats mostren com hi ha un clar augment en la quantitat i la qualitat d'activitat realitzada per aquestes persones quan realitzen TAA, respecte a la seva activitat bassal o en altres activitats proposades. Això provoca que es segeixi treballant en el disseny de noves activitats, que respectant les facilitats de cada usuari, però sempre de forma grupal, es puguin realitzar, i que aportin, de manera evident, més qualitat de vida als residents amb demència.
Podeu consultar la presentació de Miriam Cabré, psicòloga de la Residència Montserrat Quadrada de la Fundació Vilaniu de Pius Hospital de Valls.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99