La codificació automàtica d’informes a la Fundació Puigvert

La codificació automàtica d’informes a la Fundació Puigvert

Conèixer l'activitat que es desenvolupa als hospitals és clau per poder realitzar una bona gestió dels recursos de què disposem.

La Fundació Puigvert es planteja el repte d'ampliar la seva capacitat d'explotar la informació assistencial amb la visió de conèixer el que produeix, com ho produeix, la qualitat del seu producte i com pot millorar la seva gestió en tots els àmbits. Aquest plantejament requereix fer una codificació exhaustiva de tota la informació que es produeix dintre de l'organització.

D'altra banda, la Fundació Puigvert vol preservar un sistema centralitzat en el Servei Documentació Mèdica que, com s'ha demostrat, és el que dóna major fiabilitat i qualitat.

Amb aquestes premisses, en un plantejament estàndard, això suposaria haver de codificar totes les àrees de la institució, incrementant exponencialment els recursos del Servei de Documentació Mèdica. Per això volien buscar en mercat un producte que pogués codificar de manera automàtica l'activitat realitzada i que els documentalistes fossin els garants de la qualitat.

Després de provar diferents productes de mercat, vam decidir explorar una via alternativa: el processament del llenguatge natural (PLN). Per fer-lo, es va contactar amb l'empresa Thera, experta en tractament de llenguatge natural lligada a la Universitat de Barcelona (UB). Amb aquesta empresa es va arribar a un acord de desenvolupament conjunt d'un mòdul de codificació automàtica dels informes d'Urgències, aprofitant els coneixements de codificació de la Fundació Puigvert.

El producte de Thera té un motor de codificació que és l'Ontology, el qual, per poder fer una correcta codificació, s'ha d'entrenar. Va ser entrenat, donant-li tots els literals i els codis corresponents als motius de consulta i diagnòstics de presumpció dels informes d'urgències dels tres últims anys. D'aquesta manera, Ontology es va familiaritzar, no sols amb la ICD-9-MC, sinó també amb el vocabulari, els sinònims, les abreviatures, etc. que utilitzen els nostres clínics, i va aconseguir un percentatge d'encert global de gairebé un 90 %.

Els bons resultats obtinguts en Urgències ens van animar a abordar altres àrees de la codificació com ara és la codificació de la llista d'espera a partir del text introduït pel metge en la sol·licitud d'intervenció quirúrgica i que en aquests moments està en fase de valoració amb uns resultats superiors al 80%.

Després de gairebé un any de posada en marxa de la codificació automàtica en Urgències i sis mesos després de la posada en marxa en llista d'espera, creiem que el futur de la gestió de la informació en sanitat passa per la utilització d'eines tecnològiques, amb la suficient capacitat d'aprenentatge continu, que fan la feina més reiterativa de la codificació, deixant per als professionals aquells aspectes més específics i de detall.

Com a vies de futur immediat, a Fundació Puigvert ens hem proposat la codificació d'altres àrees, com és la codificació dels informes d'anatomia patològica a SNOMED CT.

Podem dir que estem en la via d'abordar la recuperació de tota la informació assistencial que es produeix en un hospital, és a dir, la codificació de la història clínica electrònica. Això, que fins ara era una utopia, en aquests moments està en camí de ser una realitat.

Lluïsa López, Cap Servei Documentació Mèdica
Pau López, Coordinador del Departament d'Organització i Sistemes
Podeu consultar la presentació en powerpoint que es va fer a la jornada.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025