Els estatuts de La Unió, en el primer article defineixen l'entitat com “una associació empresarial voluntària d'entitats prestadores d'assistència sanitària i social i d'altres entitats proveïdores de béns i serveis a aquelles que tenen en comú, amb independència de la figura jurídica que adopten, la funció social de prestar serveis sanitaris i socials als ciutadans”.
El segon article concreta l'objectiu principal: “representar tots els seus associats en l'àmbit de les relacions laborals i coordinar els seus esforços per millorar la funció que les entitats prestadores d'assistència sanitària i social desenvolupen al servei de la comunitat i fer aquesta funció sostenible, orientant-se als resultats dels seus serveis, fent de la transparència un valor i de la gestió empresarial un instrument. La Unió no interfereix en el funcionament individual de cadascuna de les entitats associades, les quals conserven la seva plena independència de gestió”.
Més de tres dècades de compromís i coherència
La Unió sempre ha estat fidel a uns valors que generen adhesió i que se centren en:
Orígens
La constitució de La Unió va molt lligada a la situació política i social del conjunt de l'Estat i, en especial a Catalunya, on hi havia una llarga tradició d'institucions de caràcter social i religiós que actuaven com a prestadores de serveis sanitaris. Aquesta participació activa de la societat civil en la sanitat catalana és un fet diferencial respecte a la resta de l'Estat i explica el naixement de la Unió Catalana d'Hospitals.A cavall de 1974 i 1975 i de la mà d'un grup d'institucions sanitàries amb molta iniciativa i inquietuds va nàixer La Unió. La sanitat catalana pública d'aleshores no tenia suficient dotació de dispositius públics.
L'Estat va aprofitar la rica xarxa assistencial de recursos de la societat civil catalana i es van posar en marxa els primers concerts de serveis. La concertació va facilitar el fet que molts d'aquests centres- fundacions, mutualitats, institucions benèfiques vinculades a ordes religiosos, corporacions locals i societats cooperatives- tinguessin una clara vocació de servei públic. Durant aquesta etapa, els hospitals passen “d'administrar-se” a “gestionar-se” amb la creació d'equips de direcció i la figura del gerent com a màxim responsable de les entitats.
Objectius fundacionals
Els principals objectius fundacionals van ser:
El naixement d'una entitat i la seva evolució
Aprofitant les sinèrgies entre Catalunya i Balears, l'any 1977 neix la Unió Catalano-Balear d'Hospitals sota l'empara de la Llei 19/1977 d'associacions professionals. Amb el temps, es va veure que Catalunya i les Illes tenien necessitats sanitàries i socials diferents. L'any 1985 la Unió Catalano-Balear d'Hospitals es va convertir en dues entitats.
El 1995 es va crear la Fundació Unió Catalana d'Hospitals vinculada a la Unió Catalana d'Hospitals. Els principals objectius fundacionals van ser: foment de la recerca sobre la gestió i distribució de recursos; desenvolupament d'estudis; elaboració i aplicació d'instruments per a la millora i coordinació d'activitats a tercers; coordinació i supervisió de la gestió d'entitats sanitàries i socials; i formació de professionals del sector sanitari.
Amb la incorporació d'entitats que presten serveis socials diversos i la diversificació de les activitats de les entitats sanitàries, la realitat associativa de La Unió canvia. Per això, l'any 2000 els seus estatuts es van adequar per recollir aquesta realitat dels associats, i La Unió va incorporar la denominació d'Associació d'Entitats Sanitàries i Socials.
L'any 2003, la Unió va crear el Codi Tipus, un reglament a partir del qual els centres de l'entitat s'imposen garantir el dret que té una persona a ser informada de tot allò de les seves dades i l'ús que, dins el marc de la Llei de Protecció de dades.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99