El primer torn d'intervencions va girar al voltant de la sostenibilitat del model sanitari català i del futur model d'atenció a la dependència. El conjunt de preguntes que es van plantejar en aquest primer bloc van ser les següents:
Com pot millorar-se el finançament públic de la sanitat: a través de la millora del finançament autonòmic? Increment de la fiscalitat finalista? Revisió de la cartera de serveis d'acord als criteris de cost-efectivitat? Apostant per un assegurament bàsic de cobertura públic i un assegurament complementari de finançament privat que fos desgravable fiscalment? Enfocant mesures de coresponsabilitat ciutadana en el finançament dels recursos? Estudiant la possibilitat d'un gran pacte entre totes les forces polítiques? Quines mesures haurien de servir d'eix d'aquest gran pacte? La seva formació política estaria disposada a assumir el cost polític de l'execució de certes mesures?
José Maria Fabregat (Ciutadans) va obrir el debat reclamant la necessitat d'una administració austera i la realització, per part del partit que guanyi les properes eleccions autonòmiques, d'una gran auditoria del sistema. També es va posicionar a favor d'una fiscalitat finalista de l'alcohol, tabac i carburants, i d'una revisió de la cartera de serveis a partir d'un consens entre totes les formacions polítiques. Fabregat es va mostrar totalment d'acord amb la desgravació fiscal per a qui subscrigui una assegurança privada.
Lluís Postigo (ICV-EuiA) va iniciar la seva exposició posant en relleu, segons la seva opinió, la millora en el finançament autonòmic actual previst en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i va titllar d'imprescindible la lluita contra el frau fiscal. Es va mostrar partidari d'una fiscalitat més justa, més progressiva, “verda”, que defensi principis com “qui més té, més paga”. Va posar l'accent en equiparar la despesa del PIB català en sanitat a la de l'Europa dels 15. D'altra banda, es va posicionar a favor de revisar la cartera de serveis de cobertura pública, ampliant-la, així com de realitzar estudis de cost-efectivitat de productes i tractaments previs, i de resituar el paper del sector farmacèutic de tal manera que s'evitin conflictes d'interessos.
Belén Pajares (PPC) va demanar, a fi de mantenir la sostenibilitat del sistema, posar l'atenció en la gestió que es fa dels recursos públics; prioritzar les despeses aplicant l'austeritat i simplificar l'administració.
Pel que fa a la cartera de serveis, Pajares va proposar la creació d'un catàleg de serveis comuns a totes les comunitats autònomes. També va remarcar que cal posar en valor a la sanitat privada, pel fet de descongestionar el sistema públic, i, en aquest sentit, es va posicionar a favor de recuperar la desgravació fiscal i de fomentar les col·laboracions publicoprivades. Finalment, va apuntar que és un error parlar de copagament quan la qüestió fonamental per garantir la sostenibilitat del sistema és la racionalització de la despesa.
Ernest Benach (ERC) va assenyalar la sostenibilitat com a problema principal del sistema actual i va reivindicar un concert econòmic per a Catalunya, tal com succeeix al País Basc i Navarra, i una reforma de l'administració pública a fons. També es va referir a mesures a prendre a curt termini com els problemes d'ineficiència i de sostenibilitat del sistema fent menció als resultats d'un informe publicat recentment per Antares Consulting on s'assenyala que la ineficiència del SNS és d'un 15%. Benach va reclamar una revisió en profunditat del model sanitari català per adaptar-lo al context actual, a partir d'un consens entre tots els actors.
Josep Maria Sabaté (PSC) va iniciar el seu discurs reivindicant la labor del Govern pel que fa a polítiques de salut, com l'aplicació del pla de simplificació de l'Administració, la creació de la central de resultats o l'homologació dels salaris.
Sabaté va argumentar que no s'ha de fer una revisió de la cartera de serveis actual, sinó donar més cohesió a la que ja existeix. Finalment, es va posicionar a favor de la possibilitat d'un gran pacte entre totes les forces polítiques i va explicar que aquest ja hi és i que l'únic que cal és reforçar-lo.
Francesc Sancho (CiU) va puntualitzar que no només s'ha de parlar de sostenibilitat, sinó que la solvència és un tema clau. En aquest sentit, es va referir a que més important que el debat és l'aposta ferma i urgent per la presa de decisions, a partir de redefinir les prioritats i de l'avaluació dels resultats.
Sancho va remarcar que hauria de donar servei aquell proveïdor que ho faci millor, amb més qualitat i transparència, independentment de la seva titularitat jurídica. També es va mostrar favorable a la desgravació fiscal per pertinença a una assegurança privada i a la revisió de la cartera de serveis segons criteris de cost-efectivitat, ja que –va advertir- es produirà un increment de la demanda de productes sanitaris i caldrà regular-la.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99