Model de col·laboració amb l’administració local: nou Hospital Universitari Sant Joan de Reus

Model de col·laboració amb l’administració local: nou Hospital Universitari Sant Joan de Reus

El Grup Sagessa està format per un grup d'entitats, totes amb capital públic, que actuen en l'àmbit sanitari, social i educatiu i que desenvolupa la seva activitat a les sis comarques del sud de Catalunya. Els socis de les empreses i patrons de les fundacions provenen de l'àmbit de l'Ajuntament de Reus, l'Ajuntament d'Amposta, l'Ajuntament de Tortosa, altres ajuntaments del territori i dels consells comarcals. El grup té una plantilla d'uns 2.500 treballadors i un volum de facturació que per a l'any 2008 ha estat d'uns 190 milions d'euros.

L'Hospital de Sant Joan de Reus és la societat més gran del grup. Properament, l'octubre del 2010, és previst que l'hospital es traslladi a una nova ubicació, als afores de Reus. El nou hospital tindrà una grandària molt superior a l'actual, i passarà de 29.000 metres quadrats a 86.000 i de 335 llits a 460. Aquesta inversió suposa 120 milions d'euros, sense comptar amb la inversió de l'aparcament. L'aparcament es gestionarà amb règim de concessió i el concessionari en finançarà la inversió. La constructora cobrarà amb la modalitat de “mètode alemany”, quan finalitzin les obres i no per certificacions, de manera que ha inclòs despesa financera en el pressupost. El finançament de l'operació es fonamenta en un conveni de pagaments plurianuals signat entre el Servei Català de la Salut i l'Ajuntament de Reus. Per tal de tenir liquiditat per pagar els proveïdors, s'ha establert un préstec pont amb una entitat financera. La societat promotora del nou hospital és INNOVA,SL, una societat dependent de l'Ajuntament de Reus i classificada com a no-mercat. Aquesta societat realitza la inversió (obra i equipament inicial) i posteriorment signarà un contracte d'arrendament amb l'Hospital de Sant Joan de Reus, SAM. El contracte d'arrendament ha de tenir un valor de mercat o valor raonable (costos). Cal tenir en compte que INNOVA i hospital són societats vinculades. El principal avantatge de realitzar la inversió a través d'aquesta societat és el crèdit fiscal de l'IVA, ja que es recuperarà tot l'IVA suportat de la inversió, tot i que amb els anys es repercutirà a la quota de lloguer (i, per tant, es retornarà a Hisenda). La part que representi equipament mèdic, com que suporta el 7% d'IVA no generaria un crèdit fiscal avantatjós, ja que la desgravació és del 7%, però al lloguer s'hi repercuteix un 16% (i cal esmenar que a la societat de l'hospital l'IVA és un cost, la prorrata és molt petita).

El Grup també està construint l'ampliació de la Residència de Gandesa. És una inversió d‘uns 2,8 milions. És una obra que s'està realitzant a compte de l'ICASS. Hi ha un conveni entre l'Ajuntament, l'ICASS i Sagessa on estipula uns pagament plurianuals de l'obra. El mètode de finançament de les obres és el factoring, mètode molt avantatjós, atès que no genera endeutament. És una operació “d'actiu” que consisteix a, un cop emesa la factura d'entrega d'obra, bescanviar amb al banc el “deute a cobrar” per “tresoreria”. És necessari que el factoring sigui “sense recurs”, cosa que significa que, davant un hipotètic impagament del client (en aquest cas la Generalitat), el banc no podria reclamar a l'empresa l'esmentat import.

Podeu consultar la presentació de Carles Abelló , director economicofinancer del Grup SAGESSA.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025