Model de separació patrimoni-gestió: nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Model de separació patrimoni-gestió: nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

El nou hospital de la Santa Creu i Sant Pau s'ha construït i finançat sobre la base d'un model que separa patrimonialment la propietat de l'immoble de la gestió i prestació dels serveis sanitaris i assistencials.

El disseny d'aquest model és dels anys 1990 i, per tant, és anterior a la normativa SEC-95. La separació patrimonial es materialitza amb la creació i constitució d'una nova fundació a partir de l'existent que serà l'encarregada de prestar els serveis sanitaris assistencials a les instal·lacions que li seran cedides per la via de l'arrendament.

Des d'un punt de vista dels òrgans de govern, aquest model va suposar un canvi i una nova estructura patrimonial que va donar entrada en el Patronat de les dues fundacions a la Generalitat de Catalunya com a institució finançadora del nou hospital. A partir de les normes SEC-05 es fa rellevant la nova estructura del patronat de la Fundació prestadora dels serveis assistencials.

Des la perspectiva econòmica, el model es basa en la realització d'una inversió patrimonial immobiliària, destinada a l'arrendament en el cas de l'edifici i destinada a la venta en el cas dels equipaments assistencials i que no té afany de lucre. És a dir, l'arrendament es repercuteix i es periodifica pel cost incorregut, i la transmissió pel valor net comptable. Paral·lelament, atès que ha estat una inversió subvencionada, es produeix una operació correlativa de donació del cost repercutit via el contracte d'arrendament per l'ús de l'Hospital i per la transmissió.

Des de la perspectiva del finançament, el model s'articula amb la participació d'una entitat financera amb el compromís del finançador d'assumir la totalitat del servei del deute. S'instrumenta a partir d'un préstec que facilita el finançament necessari per a la construcció del nou hospital, amb garantia hipotecària i pignoració de les aportacions previstes per part del finançador. Aquest disseny possibilita l'anualització de les aportacions del finançador.

Des de la perspectiva fiscal i comptable, aquest model no suposa un benefici fiscal que no sigui una possible optimització pel diferiment en la repercussió. Comptablement, pot tenir rellevància l'efecte sobre el balanç dels criteris del nou pla comptable respecte al registre de les aportacions, ja que només es poden comptabilitzar les aportacions efectivament cobrades.

Com a valoració d'aquest model, en primer lloc i molt important, deixar constància de la realitat avui de la renovació d'una infraestructura hospitalària com l'Hospital de Sant Pau, amb una inversió de 300 milions d'euros.

Una perspectiva a llarg termini d'aquest model evidència la necessitat d'estructurar la capacitat de renovació i manteniment de la inversió. Amb aquest model, la patrimonial no genera recursos ni capacitat de renovació. Per tant, generar recursos i capacitat de renovació i reposició haurà de pivotar sobre la gestora assistencial.

Podeu consultar la presentació de Rosa Vilavella, directora d'Economia i Finances de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025