Identificació dels factors de risc
La violència en el lloc de treball és un problema estructural arrelat en factors socials, organitzatius i personals. Cal tenir en compte totes les dimensions del problema per abordar una correcta política preventiva. Les mesures preventives engloben totes aquelles accions encaminades a disminuir el risc de patir una situació de violència, anticipant-se i identificant aquelles situacions que puguin afavorir la seva aparició. Com a factors d'identificació del risc trobem tres nivells: organitzacionals, socials i personals.
Organitzacional
- Estructura de l'organització: el factor de risc s'aguditza en organitzacions molt rígides, excessivament burocràtiques i autoritàries, que tenen carència de polítiques i normatives coherents, etc.
- Conducta organitzacional: es refereix a conductes poc equitatives i incoherents com la gestió arbitrària, el tracte discriminatori, el tracte de favor i/o similars.
Social
- Context laboral i sociocultural: condicions i clima de treball no adequats, massificacions, temps d'espera llargs, deficiències en el disseny del lloc de treball, recursos insuficients, falta d'informació, esperes injustificades i deficiència en el tracte al pacient.
- Condicions socials del treball: reconeixement, respecte, conciliació, dificultats de gestió, aïllament, etc.
Personal
- Identificació dels professionals més vulnerables:
- Professionals amb poca experiència.
- Falta de capacitat per afrontar situacions complexes.
- Falta d'identificació amb la institució.
- Falta d'habilitats de comunicació.
- Actitud d'insensibilitat.
- Descoordinació entre els professionals.
- Identificació de perfils d'individus de risc:
- Identificació de pacients, familiars o acompanyants amb signes de frustració, agressivitat, etc.
- Pacients amb historial d'episodis de violència, alcoholisme, drogodependència i malalties psiquiàtriques.
Polítiques preventives
Identifiquem tres vies d'intervenció en matèria de política preventiva.
Des de la gestió de persones:
- Sensibilització i informació: s'ha de proporcionar informació a totes les persones que desenvolupen en la institució el seu àmbit de treball (professionals, voluntaris i/o personal subcontractat) respecte a les normes de conducta que han d'operar. Aquestes normes hauran d'estar recollides en protocols de prevenció i actuació en situacions de violència i fer-ne difusió entre les plantilles. Així mateix, els professionals han de tenir coneixement dels drets i deures dels usuaris i de la informació necessària per realitzar qualsevol reclamació que s'estimi oportuna.
- Formació i capacitació: proporcionar formació al personal per afrontar les possibles situacions de violència. Ens referim a tècniques de negociació i comunicació, maneig de situacions conflictives, desenvolupament de la cultura de treball centrada en aspectes humans, etc.
Amb mesures estructurals:
- Redisseny organitzacional de l'espai físic assistencial (mobiliari fix o pesant, evitar objectes llancívols, etc.) de vies d'accés i de sortida de sales d'atenció.
- Adequat nivell de llum, so, temperatura, humitat i ventilació de les instal·lacions.
- Delimitació dels accessos a les zones restringides.
- Instal·lació de mesures de seguretat.
- Accessos segurs.
- Sales independents per tractar a pacients amb perfils de risc.
Amb mesures socials:
- Dispositius i protocols de detecció precoç, d'intervenció en crisi, de tractament pal·liatiu i, sobretot, de prevenció primària.
- Optimització de sistemes de comunicació.