Vinculació entre edificació i sensibilitat ambiental

Vinculació entre edificació i sensibilitat ambiental

L'arquitectura hospitalària és una tipologia amb un gran impacte ambiental, tant en la construcció dels edificis com en les despeses de manteniment derivades de la seva activitat.

És necessari vincular el procés edificatori amb les sensibilitats ambientals de la societat, ajustant els modes de producció dels edificis a les noves demandes contemporànies d'eficiència energètica i econòmica.

L'eficiència energètica no ha de ser una addició de sistemes cars i sofisticats afegits als edificis, sinó que ha de ser la mateixa arquitectura que ha de permetre minimitzar les despeses energètiques sense augmentar el cost de l'edifici. D'aquesta manera qualsevol sistema actiu que es pugui incorporar partirà ja d'uns estalvis importants a priori.

El Nou Hospital Sant Joan de Reus, dissenyat en col·laboració amb Corea-Moran, és un edifici en què s'ha treballat a nivell de projecte d'arquitectura en solucions que, sense incrementar el cost de l'edificació, permeten obtenir uns estalvis energètics importants tot maximitzant el confort de l'usuari:

  • S'han optimitzat els processos constructius amb sistemes ecoeficients i de muntatge en sec, i s'han aplicat estalvis de recursos en la construcció, com per exemple, l'ús de l'aigua freàtica per a l'elaboració del formigó.

  • S'han utilitzat sistemes eficients de climatització, com el sostre radiant calent-fred a les habitacions, que a més d'un menor consum disminueix la circulació d'aire i, per tant, minimitza les contaminacions creuades.

  • S'ha previst un sistema de gestió tècnica de les instal·lacions que elimina els consums innecessaris.

  • Incorporació de la llum del sol a l'edifici (soterranis inclosos) per minimitzar consums i augmentar el confort.

  • Vegetació en les cobertes de l'hospital, amb la creació de places enjardinades on es pot sortir des de les internacions. Es recull l'aigua de pluja per al reg dels jardins.

  • Zonificació de les temperatures de consigna dels diferents espais segons les necessitats reals d'aquests.

  • Incorporació d'elements actius integrats al disseny de l'edifici, com les plaques solars en la façana principal, que alhora formen part de la façana ventilada.

  • Reducció del volum climatitzat. Com a exemple, la rambla d'accés, de 250 m de llargada i 4 plantes d'altura, no està climatitzada. S'ha aplicat diferents estratègies de disseny: el bloqueig de la radiació solar, un sistema de façana ventilada, la il·luminació natural als àmbits de circulació i el bloqueig automàtic de la il·luminació artificial quan no és necessària, l'efecte hivernacle a l'hivern, la ventilació natural i forçada segons temperatures exteriors, etcètera. Es va fer una modelització del comportament d'aquest espai per comprovar el seu funcionament. No climatitzar aquest espai produeix un estalvi de 417,5 tones de CO2 anuals.

Mitjançant aquest tipus d'estratègies de disseny s'ha pogut quantificar un estalvi global de consums del 35% respecte del consum estimat d'un hospital estàndard. Tot això maximitzant el confort de l'usuari i sense incrementar la ràtio econòmica de construcció per a edificis d'aquesta tipologia.

Podeu consultar la presentació de Felipe Pich, arquitecte de Pich Aguilera.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025