Josep Maria Bosch, assessor jurídic de La Unió, es va centrar en la “Casuística plantejada pels professionals de l'àmbit social al voltant de les Modificacions del Llibre II del Codi Civil”. Bosch va fer una revisió d'aquells elements de context (avenços de la medicina, demografia, sociologia i aspectes econòmics) que impliquen un nombre cada dia creixent de persones a la societat amb condicions que demanen una modificació de la seva capacitat i les condicions de vulnerabilitat d'aquest col·lectiu.
El ponent va avaluar els canvis de l'enfocament normatiu en la matèria, amb una aproximació global als principis previstos a la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. Segons Bosch, aquest canvi farà evolucionar els diferents ordenaments jurídics des de models de substitució, amb instruments de limitació de la capacitat de vegades excessius, cap a models socials amb vocació de protegir i potenciar la capacitat conservada de les persones i, per tant, dotats d'una variabilitat d'instruments adaptables a les situacions concretes.
D'altra banda, Bosch va remarcar la necessitat de detectar la diversitat d'agents que intervenen al nostre país en els procediments de modificació de la capacitat de les persones i la necessitat de coordinació, no sempre reeixida, entre ells.
L'assessor jurídic també va fer referència a la determinació, a partir de les consultes fetes al sector del treball social, de la tipologia de conflictes que aquests professionals han d'afrontar amb relació a les persones amb necessitats de modificació de la capacitat. Bosch va aportar una anàlisi de la casuística a partir dels diferents àmbits en què els Treballadors Socials despleguen la seva activitat i també, una revisió de la diversitat de problemàtiques i enfocaments en funció de l'activitat (centres sanitaris, Salut Mental, Socials -gent gran i discapacitats-) i de les Fundacions Tutelars.
Finalment, Bosch va fer una sèrie de de recomanacions per als professionals del treball Social. El ponent va defensar la necessitat de cercar assessorament per poder tenir coneixement de les eines jurídiques i processals disponibles. També es va mostrar partidari de trobar complicitats amb l'àmbit judicial, de Fiscalia i administratiu, des de la premissa d'ostentar un valor conjunt d'atenció a les persones amb limitacions de la seva capacitat. Per últim, Bosch va convidar a estendre al territori l'ús d'eines de gestió de casos (protocol de cribratge), que, segons l'especialista, esdevenen instruments de gran vàlua, pel seu caràcter pluridisciplinar i de proximitat al cas, a la vegada que permeten una major adaptabilitat de les mesures a prendre en cada cas concret.
Podeu accedir a la presentació de Josep Maria Bosch, assessor jurídic de La Unió.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99