Begoña Roman, doctora en Filosofia de la Universitat de Barcelona, va dictar la conferència inaugural de la III Jornada Associativa en la qual va destacar la importància d'integrar l'ètica empresarial a les organitzacions sanitàries i socials en un entorn vertiginosament canviant i moralment plural. Roman va posar èmfasi que les organitzacions són avui en dia els veritables agents de canvi i que, per aquesta raó, és important abordar l'ètica des del punt de vista empresarial.
En aquest sentit, va destacar que cal situar l'ètica organitzativa dintre del marc de l'ètica cívica i va defensar que la Responsabilitat Social Corporativa significa retre comptes a l'Estat però també als grups d'interès. Així mateix, va recordar que no hi ha cap negoci que funcioni sense una base de confiança.
També va assenyalar que, en els últims 50 anys, la medicina ha canviat molt més que en tota la seva història, gràcies a la revolució biotecnològica i va afirmar que la lògica assistencial i la gerencial no es poden mantenir més per separat.
Una de les màximes que més va repetir la professora durant la seva intervenció és que tenim el deure moral de ser intel·ligents i de ser eficients.
També va explicar que la manera de desenvolupar l'ètica a les organitzacions sanitàries i socials és a través de codis i de comitès que permetin rendir comptes i ser conscients de les coses que no s'han fet; i a través de les bones pràctiques.
Per acabar, Begoña Roman va destacar que un dels aspectes clau en les organitzacions és la implicació de tots els treballadors i, en aquest sentit, va remarcar que l'ètica va “de dalt a baix” i que “no funciona si la trinxera no s'hi apunta”.
Podeu accedir al resum complet de la conferència.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99