En un edifici com el Nou Hospital de Mollet, la gestió de la instal·lació s'aconsegueix controlant un a un tots els elements responsables del confort i el benestar de l'usuari i que repercuteixen en el consum final de la instal·lació.
A més a més de la gestió dels equips de forma individual, s'ha de gestionar de forma global tots els processos de producció i distribució d'energia que esdevenen en l'edifici, analitzant el percentatge d'energia consumida i destinada a cadascun dels processos. La producció de fred i calor és un dels elements de consum més important. Posteriorment totes les mesures aplicades han de tenir un tret en comú: avaluació, gestió, execució i control.
Es van iniciar les mesures de control de tots els equips destinats a la il·luminació, la climatització, la producció i la distribució, amb un seguiment acurat, gràcies al sistema de gestió tècnica centralitzada (GTC) de la instal·lació.
Tant la il·luminació, com l'ús dels equips responsables de la calefacció i la climatització de tot l'Hospital, és a dir, dels climatitzadors, dels fan-coils i del sostres radiants, es van ajustar al seu funcionament i ús real de cada espai. Es va iniciar l'estudi d'ajust de la producció d'energia calorífica (optimització d'ús de les bombes de calor geotèrmiques davant de l'ús de les calderes), provocant un descens considerable en el consum de gas d'entorn un 40%; així com l'ajust i regulació de la producció de l'ACS, amb la qual cosa es va aconseguir una disminució de les temperatures inicials i un descens del consum de gas, mantenint el compliment legislatiu i de la qualitat de l'aigua subministrada.
Es van ajustar els grups de bombeig d'aigua calenta i freda, responsables de distribuir l'energia freda i calenta per l'Hospital, perquè només treballessin en èpoques en les quals l'energia circulant fos aprofitada.
D'altra banda, un altre concepte destacable en la gestió eficient de la instal·lació fou l'ajust dels equips responsables de la climatització i ventilació dels diferents quiròfans, eliminant la demanda i la regulació de la temperatura i la humitat en cadascuna de les sales d'operacions, mantenint-ne la ventilació normativa en els moments d'inactivitat del bloc. L'estimació aproximada de reducció de consum per a cadascun dels quiròfans ronda els 5.000 € anuals.
Per últim, una altra de les últimes mesures proposades i aprovades és l'optimització de la producció d'aigua freda suportada per les plantes refredadores condensades per aire per millorar-ne el coeficient d'operació (COP). És a dir, regular la temperatura de consigna de treball de les màquines contra la temperatura exterior i, per tant, provocar un descens del consum elèctric destinat a aquest concepte.
L'aplicació de mesures tècniques ha d'anar sempre lligada amb la informació interna, pel que es va considerar necessari difondre la política d'estalvi, optimització i eficiència energètica per aconseguir que aquest sigui un objectiu comú, conegut per tots els membres de la institució. Es van desenvolupar una sèrie de publicacions periòdiques internes, en les quals s'explicava de forma concreta quins aspectes rellevants diferencien l'Hospital de Mollet, anomenades “Coneix el teu hospital”.
L'eficiència a l'Hospital de Mollet suposa un estalvi energètic global de més 190.000 €/any i una reducció d'uns 830.000 kg/any d'emissions de CO2. Aquests resultats són derivats de la suma d'accions des de la fase de projecte, tant en la vessant arquitectònica com en la d'instal·lacions, així com una gestió eficient dels recursos.
Sense una gestió eficient i un seguiment persistent de cada kwh consumit els resultats pateixen variacions que afecten la sostenibilitat econòmica i mediambiental del centre i, per tant, també de l'entorn.
David Barrachina, director de Serveis Generals de la Fundació Sanitària de Mollet.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99