L'autonomia de gestió, entesa com un pacte entre professionals i empresa que comporta un major compromís, una coresponsabilització i un assumir major risc per part dels professionals, pot ser una fórmula per millorar la situació actual de desànim existent en l'àmbit de la salut. Tot plegat, amb la finalitat d'obtenir millors resultats en salut i millor satisfacció de l'usuari i dels mateixos professionals que veuen augmentada la seva capacitat de decisió.
Partint d'aquesta base, l'any 2009 es constitueix al CAP Les Corts de Barcelona un grup pilot de 6 metges de família (MF) i 4 administratius sanitaris organitzats de forma autònoma per gestionar l'atenció a l'usuari. Donat els resultats positius del grup GAPI durant el primer any, el 2010 s'inicia una segona etapa del projecte amb la incorporació voluntària de 7 professionals d'infermeria, 3 MF i 2 administratius més, obtenint també bons resultats (veure quadre resultats ). Actualment, tot l'equip del CAP participa en aquest projecte. Els aspectes operatius més importants són:
Contracte o acord de gestió anual amb objectius relacionats amb accessibilitat, resolució i eficiència, sense modificació del seu contracte amb l'empresa, avaluats amb indicadors de procés i resultat. Aquest acord comporta una incentivació econòmica extra per als professionals.
Són responsables de l'atenció a consulta i al domicili de tots els pacients en tota la franja horària laboral.
Llibertat per organitzar-se quant a horaris i agendes i per triar la metodologia de treball.
Espais físics propis diferenciats.
Disponibilitat d'informació des de la Direcció i la Gerència: seguiment pressupostari de totes les partides, confecció del Q. Comandament mensual.
En concepte de Capítol I l'equip disposa d'una quantitat determinada en funció del pressupost anual per a la seva gestió. L'empresa es fa càrrec de la cobertura de les absències per IT a partir del dia 15 inclòs.
El responsable del projecte forma part del Comitè de Direcció.
Enguany s'han plantejat objectius concrets i s'han establert unes línies de treball que potencien la implicació dels tres estaments (medicina, infermeria i administració). L'organització de l'equip es basa en estratègies de treball en equip i l'optimització de l'ús de recursos.
En conclusió, el projecte GAPI ha innovat i millorat l'atenció a l'usuari, ha dotat la consulta de major professionalitat i ha augmentat la satisfacció dels professionals. Des de l'inici, aquest model d'autogestió ha demostrat ser més eficient en la utilització de productes intermedis i ser superior al model habitual en el compliment dels indicadors assistencials de salut i qualitatius de farmàcia. Creiem que pot ser una alternativa a la gestió tradicional i que és reproduïble a altres CAP.
Laura Sebastián Montal, gerent Gesclínic S.A.; August Anguita Guimet, director assistencial Cap Les Corts i Lidia Paris Puigcerver, cap Econòmico-Administratiu Gesclínic.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99