El consorci espanyol per al genoma de la LLC es va constituir a principis del 2009 per participar en el l'ICGC finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través de l'Institut de Salut Carlos III per participar en el Consorci Internacional del Genoma del Càncer (ICGC). Aquest consorci s'ha creat amb la idea de coordinar els esforços i compartir el coneixement per avançar de la forma més ràpida i eficaç a desxifrar els genomes dels 50 càncers més freqüents en la població mundial i definir el catàleg complet d'alteracions genètiques d'aquest tumors.
Donada l'heterogeneïtat clínica i biològica de la malaltia es considera que per a la majoria de tumors s'haurà de seqüenciar el genoma complet de 500 pacients. En el moment actual existeix ja un compromís de l'estudi de 40 tumors i subtipus per agències finançadores de 12 països. Espanya va formar part dels 8 primers països fundadors del consorci amb el projecte del genoma de la leucèmia limfàtica crònica (LLC).
El consorci es compromet a fer accessibles totes les dades generades per ser utilitzades lliurement per la comunitat científica amb la idea d'accelerar la seva possible aplicació en la clínica en forma de noves eines diagnòstiques i el desenvolupament de nous fàrmacs. El consorci espanyol pel genoma de LLC està format per grups multidisciplinaris de diverses institucions (Taula 1 ) que aborden d'una forma global l'estudi del genoma d'aquesta malaltia. Els grups inclouen epidemiòlegs, hematòlegs, patòlegs, citogenetistes, bioquímics, biòlegs mol·leculars, bioinformàtics i experts en bioètica.
En aquest primer any i mig de treball el consorci ha conclòs ja l'estudi dels primers 4 genomes complets de la LLC i constitueix un dels primers estudis del ICGC i una de les primeres anàlisis completes de genomes del càncer que incorpora diversos pacients amb estudis funcionals i d'impacte clínic de les troballes (Puente et al Nature 2011; 475:101).
En aquest estudi es demostra que cada cas de LLC té al voltant de mil mutacions adquirides. Tanmateix, el nombre de mutacions en regions codificants és només entre 5 i 20. La majoria de les mutacions trobades no s'havien detectat abans en cap tipus de càncer. Les mutacions més rellevants s'han estudiat en més de 300 pacients i s'ha demostrat que entre el 2 i el 10% d'aquests tenen mutats els 4 gens NOTCH 1, MYD88, XP01, i KLHL6. cada un d'aquests gens mutats estan associats a característiques clíniques diferents dels pacients, per la qual cosa aquest tipus d'estudis ens comença a revelar les possibles causes moleculars de l'heterogeneïtat de la malaltia.
Estudis funcionals indiquen que aquestes mutacions són activadores de la seva funció en potencial oncogènic. A més, s'ha analitzat l'impacte clínic d'aquestes mutacions. Els pacients amb el NOTCH1 mutat tenen una LLC més agressiva mentre que els pacients amb la mutació de MYD88 són joves i tenen un subtipus més indolent de la malaltia.
Aquest estudi demostra que l'anàlisi dels genomes del càncer amb les noves tècniques de ultraseqüenciació permet descobrir noves dianes diagnòstiques i potencialment terapèutiques i avançar cap a una medicina més personalitzada.
Elias Campo, Hospital Clínic, IDIBAPS, Universitat de Barcelona.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99