Feskits: estimulació cognitiva en persones amb Discapacitat Intel·lectual

Feskits: estimulació cognitiva en persones amb Discapacitat Intel·lectual

Chantal Blanco Benchmarking int La Fundació Catalònia és una entitat que atén més de 700 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya. Disposa d'un programa d'activitats molt ampli que ha permès, al llarg dels últims anys, que un gran nombre de persones de l'entitat participin en activitats diferents i que aquestes responguin als seus interessos i necessitats.

Amb la finalitat de respondre a la inquietud dels professionals per ampliar les activitats, arribant a totes les àrees de l'estimulació, a finals de 2009 es va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació Espai Salut, entitat dedicada a la millora i prevenció de la salut i la qualitat de vida de les persones. Amb aquest conveni es pretenia utilitzar el programa informàtic d'estimulació cognitiva elaborat pel mateix equip de la Fundació Espai Salut, anomenat Feskits, i que originàriament estava destinat a persones grans.

Judith Sánchez Benchmarking int A partir d'aleshores, i des de l'àrea de Comunicació i Llenguatge del Grup Catalònia, es va començar a treballar amb l'objectiu de valorar l'adaptabilitat de l'eina a la població adulta amb discapacitat intel·lectual, fent els ajustaments necessaris per tal d'aconseguir que Feskits es convertís en un dels recursos terapèutics a usar amb aquest tipus de població.

Es va començar una prova pilot amb 13 usuaris provinents de les 3 Llars-residències que el Grup Catalònia té al Maresme, en concret, a Vilassar de Dalt. Els usuaris, tots ells amb D.I. lleugera i diferents nivells de lectoescriptura, es van dividir en dues franges d'edat: de 30 a 50 anys i majors de 50 anys.

L'inici de la fase d'implementació va tenir lloc a finals de gener de 2010 i aquesta va consistir en administrar un tractament a cada participant de 30 sessions de 15 minuts cada una, on, a través dels exercicis proposats per Feskits, es treballava, en cada una d'elles, diferents àrees cognitives (atenció, llenguatge i funcions executives). Per als participants, l'experiència va ser molt engrescadora ja que els facilitava, a molts d'ells per primer cop, l'accés a les noves tecnologies. A la vegada, es va poder observar que aquest tipus d'exercici suposava un augment de la motivació dels usuaris que hi participaven i que això repercutia en el seu programa d'activitats.

Marc Badia Benchmarking int Aquests resultats, dels quals destaquen els que fan referència a la millora dels processos motivacionals, han portat a iniciar un segon estudi, ampliant la mostra d'usuaris participants i amb el qual es pretén assegurar de manera objectiva els resultats apuntats en l'estudi anterior. Per aquesta raó, el propòsit per a l'any 2012-2013 és fer el disseny i l'estudi d'una mostra més gran de persones amb discapacitat intel·lectual, atenent el seu perfil cognitiu i de motivació per a la tasca.

El projecte "Feskits: una eina per treballar l'estimulació cognitiva en persones amb discapacitat intel·lectual", va ser presentat per Judith Sánchez, neuropsicòloga de la Fundació Espai-Salut, Chantal Blanco, directora d'Àrea Maresme, i Marc Badia, psicòleg d'Àrea Maresme de la Fundació Catalònia.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025