La importància de l'atenció bucodental en un centre residencial

La importància de l'atenció bucodental en un centre residencial

Maria Rosa López benchmarking int El projecte va dirigit als usuaris del Centre Sabadell Gent Gran però és, o hauria de ser, extensible a tots els centres que acullen persones grans o amb discapacitat.

Des dels centres cal vetllar perquè les persones que s'atenen tinguin una atenció que millori la seva qualitat de vida i el seu benestar en tots els àmbits. Molt sovint, però, s'oblida un aspecte que també és important: la boca.

La cavitat bucal és una part del cos que necessita atenció. No es té present que la digestió dels aliments comença a la boca. Una boca en mal estat pot comportar problemes d'infecció, dolor, halitosis, etc. Aquestes dolències poden provocar que la persona no s'alimenti correctament, amb el conseqüent problema de nutrició que això podria suposar.

Una mínima observació de la boca de les persones grans pot modificar tota una conducta assistencial.

A Sabadell Gent Gran es va plantejar la necessitat de revisar l'estat bucal dels residents. Es va considerar que és molt important que es tingui consciència de la rellevància de la salut bucodental i les conseqüències que representa per a la salut el fet de no tenir una correcta higiene bucal o no portar un adequat tractament odontològic, en cas de necessitat.

El treball desenvolupat és fruit d'una estreta col·laboració entre els professionals del centre, un odontòleg privat i, sobretot, les famílies.

El primer pas va consistir en conscienciar i formar els professionals de la importància d'una bona cura de la cavitat bucal, tant de la seva pròpia com de la de les persones que tenen cura.

Tot seguit, es va revisar la boca de pràcticament tots els residents i professionals del centre de forma gratuïta i, en el cas dels residents, es va entregar un informe a les famílies perquè aquestes decidissin el tractament a seguir en cas de ser necessari.

En alguns casos, sobretot en aquelles persones que presentaven un deteriorament cognitiu, no sempre va ser fàcil evitar les pèrdues de pròtesis. A més, quan es recuperaven resultava complicat saber a quin usuari corresponien. Així, la marcació de les pròtesis va sorgir arran de la necessitat de trobar solució al problema de la pèrdua d'aquestes i de com identificar de qui eren un cop trobades. Per dur a terme aquesta identificació, es va treballar conjuntament entre els professionals del centre, l'odontòleg i l'especialista en pròtesis. Aquest procés està en fase de patent.

Podeu accedir a la presentació del projecte "L'atenció bucodental en un centre residencial per a persones grans: identificació pròtesi dental", a càrrec de Maria Rosa López, Direcció Assistencial Sabadell Gent Gran de la Corporació Sanitària Parc Taulí.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025