El professor Johan Permet va començar la seva presentació explicant que el seu interès per fer recerca en càncer de pàncrees el va portar a obrir-se a un camp més ampli, el de la innovació. Actualment, és director de Desenvolupament i Recerca al Karolinska University Hospital i professor de cirurgia especialitzada en càncer de pàncrees al Karolinska Instituted.
Fent una al·legoria, Permet va dir que tota Europa es troba en el mateix vaixell, referint-se al fet que els problemes dels sistemes sanitaris europeus són comuns i les solucions han de ser compartides. Va remarcar que és necessari fer servir les diferències per aprendre i afrontar els mateixos reptes. I va destacar, també, que Europa s'ha de preparar per creuar les fronteres geogràfiques a nivell assistencial i perquè el conjunt dels sistemes obri la ment a noves necessitats. En aquest sentit, va fer èmfasi en el fet que avui disposem de la tècnica més avançada però que una mentalitat antiga ens impedeix treure-li el màxim rendiment.
Johan Permet va insistir que el màxim desafiament dels sistemes sanitaris europeus no és econòmic o tecnològic, sinó humanístic, i que Catalunya representa molts dels valors de la cultura europea.
Per tal d'abordar les característiques del sistema sanitari de Suècia, el professor va centrar la seva exposició en com està organitzat; aspectes de futur, i en la innovació. Pel que fa a l'organització, va explicar que el sistema sanitari suec ha de fer una transformació i passar de ser un sistema jeràrquic a formar un sistema de xarxa, en el qual la prevenció i la recerca tinguin un paper clau.
D'altra banda, el professor va destacar que la sostenibilitat del sistema s'ha de basar, entre altres, en una millor connexió de l'atenció primària i l'hospitalària; en una visió integral del pacient fent abordatges comuns des de salut i des de l'àmbit social, i en que el mateix pacient tingui cura de la seva pròpia salut.
Pel que fa a la innovació, Permet va afirmar que innovar és trobar un benefici per al pacient i per al sistema i que cal diferenciar-ho de la millora contínua. També va argumentar que la innovació ha d'estar directament lligada a l'àmbit acadèmic i a la indústria.
Per acabar la seva conferència, el professor Johan Permet va tornar a subratllar que cal creuar la frontera de les nostres ments per tal d'introduir els canvis que assegurin la sostenibilitat dels sistemes sanitaris europeus i que, tot i que les solucions puguin ser aplicables localment, han de ser compartides pel conjunt.
A continuació podeu descarregar la presentació que va fer el professor Johan Permert, dividida en quatre parts:
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99