La primera taula va estar moderada per Ana Macpherson, periodista especialitzada en temes de salut del diari La Vanguardia, i va comptar amb la participació de Mila Berja, estudiant de 2n curs d'infermeria de l'Escola Universitària Gimbernat; Silvia Teba, infermera del Parc Sanitari Sant Joan de Déu especialista en Salut Mental; Dolors Bernabeu, directora del Departament d'Infermeria de la UAB; Carles Pla, director de Recursos Humans de la Fundació Hospital Asil de Granollers; Miquel Pons, director de la divisió d'atenció especialitzada d'Althaia, Xarxa assistencial de Manresa; Anna Cruz, directora d'infermeria de Capio Catalunya, i David Garcia, infermer del CAP Vallcarca Sant Gervasi. En aquesta primera part de la jornada es va debatre sobre el paper actual de les infermeres i, també, sobre el futur de la professió.
La majoria de participants a la taula van coincidir en definir la infermera de l'actualitat amb l'adjectiu “competent”, destacant també aspectes com la capacitat de transformació i d'adaptació als canvis i a diferents entorns per donar resposta a les necessitats de salut dels ciutadans. D'altra banda, les intervencions dels ponents van posar de manifest que la infermera és una peça clau al sector sanitari, tot i que van deixar entreveure que és necessari més reconeixement professional i social per a la professió.
Un dels temes que es va debatre en aquesta primera taula va ser la diferència que hi ha entre la formació i la realitat del món laboral, fent referència a aquest gap o trencament entre el que aprenen les futures infermeres a les universitats i l'activitat assistencial que fan una vegada incorporades al mercat laboral, com a un problema del sector. També es va comentar el contrast entre la capacitació professional que exerceix la professió i el marc jurídic en el qual es desenvolupa, observant-se un buit legal en aquest sentit.
A continuació, es va debatre sobre el futur de la professió infermera. En aquest aspecte, la majoria dels participants de la taula van estar d'acord en que la professió ha de ser “innovadora” per afrontar el futur amb èxit, aprofitant les oportunitats per créixer i per donar resposta a les noves demandes sanitàries i socials. Al llarg del debat també es va descriure la infermera del futur com a “reactiva”, utilitzant aquest adjectiu com a toc d'alerta, amb la intenció d'evitar actituds passives davant l'actuació professional a causa de la situació que es viu actualment, de crisi econòmica i amb canvis en la formació.
Com a principals reptes de cara als propers anys es van mencionar aspectes com la necessitats d'aplicar competències professionals, com dur a la pràctica els valors i com posar en valor la professió. D'altra banda, es va comentar àmpliament la necessitat de gestionar la formació per evitar el trencament entre el que s'ensenya a les universitats i la pràctica professional.
A més, també es va deixar constància de la necessitat de desenvolupar el camp de la recerca en el món infermer, per ampliar la investigació i obtenir resultats que puguin fer créixer encara més la professió. Així mateix, es va considerar l'aplicació de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) i el seu desenvolupament com un dels objectius de cara al futur. Finalment, els participants a la taula van destacar que la contribució de la professió infermera en la promoció i prevenció de la salut és cabdal i proporciona un valor diferencial en l'atenció.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99