Jordi Graells, coordinador de continguts i innovació a la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió de Generalitat de Catalunya, va centrar la seva exposició en el nou rol del ciutadà. En aquest sentit, va explicar que el pacient ha deixat de ser un subjecte passiu portador de la malaltia, que s'adapta a les ordres mèdiques, i ha esdevingut una persona autònoma que accepta el consell professional d'acord amb les seves preferències vitals. Per tant, segons Graells, ja no és suficient la comunicació metge-pacient, sinó que és necessari avançar cap a un model de relació que permeti conèixer les capacitats del pacient i identificar i respectar-ne les preferències. Aquest nou paradigme relacional –va indicar- ha de ser fruit de la coproducció de serveis amb la ciutadania.
Pel que fa al camp de la digitalització i a l'ús de les noves tecnologies, Jordi Graells va apuntar que no se'ls hi ha d'atribuir propietats miraculoses, ja que són només un instrument al servei de les causes.
El coordinador de continguts i innovació a la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió de Generalitat de Catalunya va fer extensiva la col·laboració en el conjunt de serveis a tots els àmbits professionals i va destacar la innovació com a element clau per aconseguir-ho. Així mateix, es va referir que cal una bona gestió dels recursos humans perquè se sentin implicats, a partir de situar l'empleat en el primer pla, fomentar la intraemprenedoria (que els empleats emprenguin des de dins) i connectar el talent dins i fora de l'organització.
Jordi Graells va fer èmfasi en la importància d'una gestió més intel·ligent de la propietat intel·lectual, és a dir, obrir les dades perquè les empreses en facin aplicacions. Amb relació a aquest punt, va posar diversos exemples duts a terme pel Govern de la Generalitat, com les informacions sobre rodalies, on l'Administració no és la única que genera valor públic. En l'àmbit sanitari, va fer menció al Diagnosticat, engegat pel Departament de Salut, on s'exposen les dades a temps reals de l'Atenció Primària a Catalunya.
Finalment, Graells es va referir a la importància de la col·laboració des de la societat exemplificant-la amb la Xarxa d'Innovació Pública (XIP), en la qual treballadors públics de diverses administracions catalanes proposen incorporar el potencial de les xarxes socials a la cultura, operativa i estratègia de l'Administració, per fer-la més participativa i innovadora.
Com a conclusió, va assenyalar que cal que les organitzacions es plantegin quines dades poden oferir als altres perquè les hi puguin donar un ús intel·ligent i quins comptes de xarxes socials es podrien activar.
Podeu accedir a la presentació de Jordi Graells, coordinador de continguts i innovació a la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió de Generalitat de Catalunya.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99