Projecte ‘Telecremats'
A la primera presentació de la sessió van intervenir Josep Maria Colomer, director d'e-health i dependència de la Fundació I2CAT, i Carles Moreno, supervisor d'infermeria de la Unitat de Cremats de Hospital Vall d'Hebron, per presentar el projecte “Telecremats”. Aquesta iniciativa va ser creada amb l'objectiu de donar suport a hospitals comarcals des del Vall d'Herbon, on hi ha la unitat de referència per a cremats.
Mitjançant les noves tecnologies, que permeten posar en contacte els professionals dels diferents centres mitjançant una videotrucada i oferir una imatge d'alta definició del pacient, es pot realitzar el diagnòstic remot d'urgències i el seguiment de pacients. A més, el sistema facilita l'informe mèdic compartit.
Segons van explicar els professionals de la Fundació I2CAT i de la Unitat de Cremats, aquest projecte pretén disminuir el temps en què el pacient és visitat i diagnosticat per un especialista, possibilita un trasllat amb prediagnòstic i tractament definit i redueix els desplaçaments no necessaris. A més, permet fer un seguiment a distància, així com contribuir en la formació dels professionals i en l'eficiència i la sostenibilitat de l'atenció als pacients que han sofert alguna cremada.
La signatura electrònica
A continuació, Rames Sarwat, director general d'Smart Acces, va exposar el desenvolupament de la signatura electrònica en el consentiment informat per a l'Hospital Rey Juan Carlos de Madrid. En aquest projecte, els objectius primordials eren dotar als sistemes d'informació del Centre de mecanismes que els permetessin substituir la signatura manuscrita i que el consentiment informat fos un document electrònic de principi a fi.
Tal com va explicar Rames Sarwat, després de descartar opcions com el DNI electrònic perquè hi ha persones que no el tenen o que no recorden la clau d'accés, es va optar per un dispositiu que, mitjançant una pantalla tàctil, registra la firma biomètrica. Aquest sistema permet enregistrar les dades biomètriques de manera xifrada, que queden adjuntes al document que s'ha firmat i que permeten validar l'autenticitat de la signatura en cas que sigui necessari. Així, els documents digitals poden emmagatzemar-se a la base de dades de l'Hospital i reduir els costos dels certificats en format paper.
Segons la normativa legal vigent, la clau per desxifrar les dades biomètriques la guarda un tercer de confiança, com pot ser un notari o una entitat de certificació de dades. De tal manera, que l'Hospital en cap moment podria utilitzar la signatura del pacient per a altres documents.
Programa ‘Esencial'
Per acabar la sessió, Eduardo García, responsable de sanitat d'Orange, va donar a conèixer “Esencial”, programa d'Orange Healthcare que té per objectiu trencar l'aïllament social de les persones grans amb les noves tecnologies i la telemonitorització de les seves patologies.
Podeu descarregar el pdf de la presentació que es va fer a la sessió per ampliar la informació dels tres projectes.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99