El conseller de Salut, Boi Ruiz, va començar l'acte de clausura explicant que, fins fa poc, en parlar de sostenibilitat als hospitals es feia referència a dos aspectes: l'econòmic i el social. Ruiz va afegir que allò que no és sostenible econòmicament i socialment, tampoc no ho és políticament.
Des de fa un temps, s'ha començat a plantejar la necessitat d'introduir el medi ambient com un aspecte més de la sostenibilitat i de valorar quin és l'impacte dels operadors sanitaris en l'entorn. Això ha portat el sector a incorporar polítiques que tinguin presents el factor mediambiental, assumint que aquestes derivaran en un ambient més segur i més saludable i, en definitiva, que les persones que són ateses i que treballen en aquest entorn ho faran en millors condicions. Es tracta, doncs, de positivar les relacions amb l'entorn, tenint en compte, també, l'eficiència econòmica de la incorporació de les polítiques mediambientals.
En aquest sentit, el conseller de Salut planteja cinc grans eixos d'actuació en sostenibilitat en l'àmbit sanitari: ecoconstruir, estalviar energia, preservar l'atmosfera –incentivant, per exemple, el desplaçament col·lectiu dels treballadors i pacients-, comprar responsablement –reduint, per exemple, la quantitat d'embalatge per producte- i, en darrer lloc, eliminar selectivament. És en aquests cinc eixos en els quals s'ha de basar un hospital sostenible des del punt de vista mediambiental, que té cura de la utilització eficient dels recursos físics i tecnològics, de la protecció dels usuaris i de les persones que hi treballen, de la reducció de residus i del seu impacte sobre l'entorn natural. El medi ambient és un pacient més a tractar.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99