De la riquesa de les aportacions, tant des d'una òptica acadèmica com des d'una visió pràctica, les principals conclusions extretes de la I Jornada de Treball social es resumeixen en què:
cal institucionalitzar l'ètica, que les organitzacions i els professionals comparteixin uns principis ètics propis, a través de protocols de reflexió i de valors mesurables en indicadors, la qual cosa reforçarà l'acció dels seus professionals.
és necessari que les organitzacions disposin d'una jerarquia de les diferents decisions ètiques (cívica, organitzativa, professional i personal). Els conflictes cal gestionar-los equilibrant l'autonomia de l'usuari, confidencialitat i confiança, evitant caure en el valor salut com a tirania.
cal abordar l'error amb honestetat i coratge professionals. Possible únicament si la organització els recolça de manera responsable.
és cabdal recordar que la reflexió ètica, com el treball professional, s'ha de fer en equip i així s'ha d'abordar, i que els mecanismes d'anàlisi bioètic en el camp de la salut són perfectament traslladables a la ètica en el camp social.
es va posar de manifest el canvi i evolució en el perfil dels usuaris dels serveis socials, context canviant en què resulta del tot necessari una difusió potent dels drets i deures dels usuaris per tal de preveure un abordatge més serè de les problemàtiques que es plantegen.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99