Conferència de Begoña Roman

Conferència de Begoña Roman

Begoña Roman Després de la presentació d'experiències, Begoña Roman, doctora en Filosofia i professora de la Facultat de Filosofia de la UB, va realitzar una conferència sobre el compromís i la implicació de les infermeres. Va començar explicant que considera que la professió infermera té una manca de reconeixement i de visualització en la societat. Per sustentar aquesta afirmació es va basar en tres eixos: cal superar el paper de la infermeria, el lideratge infermer i els reptes de futur.

Pel que fa al paper de la infermeria, va destacar els treballs de la infermera Anne J. Davis i la seva visió d'aquest àmbit. Davis afirma que cuidar en el segle XXI s'ha tornat una tasca complexa. En aquest sentit, Begoña Roman manté que, a més de cuidar, la professió infermera s'ha d'implicar en la recerca, la docència, els òrgans de govern, etc. Segons va explicar, des dels anys 70, la professió infermera ha fet un gran esforç per actualitzar-se, però seguint un model massa mèdic. És per això que va demanar a la professió més incidència sobre les seves pròpies especificitats.

Fent una mirada a aquestes especificitats va subratllar que, a més d'unes tasques tècniques, les infermeres desenvolupen també un treball social i psicològic que, en alguns casos, va definir com espiritual i comunitari. A més, va posar èmfasi en el fet que les infermeres han estat les primeres en situar el pacient al centre del sistema i en fer un abordatge integral.

Roman va defensar que el conjunt de les especificitats encara no és prou reconegut per la societat actual, ja que “encara és massa subsidiària del metge”. Sobre aquest punt va apel·lar a la responsabilitat de les infermeres i va assegurar que els cal “superar l'anorèxia de poder que durant molt de temps han patit com a col·lectiu”, afegint, a més, “que la responsabilitat és saber i saber és poder”.


Lideratge i límits de la infermeria

La professora Roman va esgrimir que aquest saber s'ha de fer visible a la societat i que ha d'arribar a consolidar-se també a les facultats. Sobre aquest aspecte va assenyalar que les infermeres han estat capaces de construir un lideratge col·lectiu que va qualificar de “democràtic” en el sentit que està molt arrelat en el treball en equip. Així mateix, va situar l'origen d'aquest lideratge a l'àmbit comunitari en el qual “les aportacions de la infermeria han estat molt valuoses”.

La professora de filosofia va insistir en el fet que el lideratge característic de la professió infermera és plural, tot destacant el seu paper de cuidadores. Alhora, va reflexionar sobre els límits de la professió. També es va referir al seu lideratge, ja que les infermeres compten per tradició en el seu ADN amb unes habilitats comunicatives cap a les persones ateses i, per tant, se situen com “les principals educadores de les expectatives dels pacients”.

Roman va destacar que infermeria, medicina i treball social han d'anar de la mà per aconseguir millors resultats en eficiència i eficàcia. Per la seva feina, va situar la infermera com una gran detectora de les principals contradiccions del sistema i va dir que això ha facilitat que hagin construït xarxes en benefici d'un abordatge integral del pacient.

Per últim, va ressaltar que, a partir de la transparència en explicar el rol de la infermeria, es farà una millor visualització social de la professió. En aquest sentit, va tornar a explicar la importància de l'obertura de la facultat a la professió. Però va considerar que la clau és abordar molt bé com a professió les seves especificitats davant dels pacients, a través de les diverses associacions i, en definitiva, de l'opinió pública.

Per acabar, Begoña Roman va subratllar que és necessari abordar la transculturalitat dins la professió i reconèixer el rol de les infermeres més expertes en aquest camp.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025