En el marc de l'Assemblea General d'Associats, celebrada el 16 de maig, el president, Enric Mangas fa balanç de l'exercici 2018 i de l'acció 2019.
Durant el 2018, una fita rellevant pel país va ser la recuperació de la governabilitat de les nostres institucions en el mes de maig. En aquest escenari, vam presentar al nou Govern un conjunt de prioritats, consideracions i recomanacions amb la voluntat de contribuir a la millora del sistema de salut i social.
Per aquest motiu, una de les prioritats compartides ha estat restituir i millorar les condicions laborals dels professionals. En aquest context, el Departament de Salut i el CatSalut van aprovar el nou escenari de tarifes, i patronals i sindicats vam fomentar el diàleg per materialitzar la signatura del II Conveni de la Sanitat Concertada del SISCAT 2017-2020.
Malgrat tot, actualment, el desplegament d'aquesta fita continua determinada per la singularitat de la negociació amb els professionals mèdics i el seu encaix en el marc del conveni. Segurament, si ens centréssim a promoure acords raonables i factibles de millora de les condicions i organització de treball, superant els interessos corporatius, guanyaríem legitimitat amb els professionals.
També resta pendent donar resposta al reconeixement dels professionals que actuen en l'àmbit del sector de la dependència i fer front a la manca de professionals i a una efectiva coordinació entre l'atenció sanitària i social.
Una altra prioritat és el compromís col·lectiu de transformació de les polítiques de salut i socials per donar resposta a les demandes de la ciutadania.
La Unió, amb el projecte +FUTUR, ha generat un espai participatiu amb les entitats, els professionals, la ciutadania i altres agents d'interès per promoure anàlisi i propostes d'acció.
Creiem que les organitzacions que marcaran la diferència seran les que donin resposta al triple repte de la sostenibilitat, la transformació en el model d'atenció i el compromís social. I aquest triple repte apel·la a tots els agents actius de les organitzacions, a la governança, als equips directius, als professionals, a les persones i les seves famílies i a l'entorn.
Com a Unió tenim altres reptes per ser mereixedors de confiança i credibilitat com fer valer el model i la diversitat del sistema sanitari català; promoure un sistema sostenible orientat a resultats; impulsar realment un sistema centrat en la persona i superar les resistències al canvi mitjançant un model de govern que alineï objectius i que respecti cadascuna de les competències individuals.
La nostra força rau en la pluralitat i transversalitat dels associats. Això es reflecteix en diferents espais de diàleg amb les empreses i els professionals, vinculats a la innovació, el debat crític i el coneixement orientat a la gestió com el Fòrum d'Associats Col·laboradors i del Consell Científic Assessor. La Fundació Unió també esdevé un espaien el qual, des d'una visió empresarial i ètica, es contribueix al creixement, la sostenibilitat i la millora dels resultats de la qualitat i l'eficiència de les organitzacions, amb l'objectiu de revertir aquests valors conjunts que esmentaven al principi, en coneixement a la societat.
Ens movem per ser referents d'un repte de país vinculat al progrés econòmic i social. I ho fem amb una mirada oberta al món desplegant aliances amb entitats internacionals. Concretament, recordo que al 2020 organitzarem el 44 Congrés Mundial d'Hospitals que aplegarà més de 1.000 directius de tot el món de l'àmbit sanitari i social.
Aquest balanç i la memòria que dona prova de tota la feina no seria possible sense la implicació dels òrgans de govern, l'activitat dels òrgans de participació i la professionalitat de l'estructura tècnica de La Unió.