Des de La Unió fa temps que demanem una reforma estructural del sistema sanitari que permeti assegurar la seva qualitat i la seva sostenibilitat. El projecte de Reordenacions Assistencials i Territorials (RAT) que impulsa el Servei Català de la Salut ens suposa una oportunitat per disminuir la variabilitat en la utilització dels serveis, a través de l'adequació de l'oferta i de l'establiment de prioritats amb criteris de cost efectivitat per millorar la qualitat assistencial.
Per aquest motiu, des de l'Administració s'impulsa una reassignació a la cartera de serveis del territori, orientada a convertir l'actual xarxa de serveis en un sistema de serveis en xarxa.
A La Unió ens sembla que el principi inspirador de la RAT és necessari i que cal, a més, un pla elaborat per a cada centre i territori. En aquest camí, és essencial separar les actuacions vinculades a un problema d'ajustament pressupostari de les actuacions necessàries per avançar en la racionalització clínica i sostenibilitat del sistema. Vull fer notar que, el 2011, al nostre informe Repensant el model sanitari català ja dèiem que no es pot ajornar més una reforma estructural del sistema. Entenem que, com forma part de la política del país, aquesta reforma cal que sigui liderada pel Departament de Salut, des de la planificació i l'estratègia i teixint complicitats amb les entitats proveïdores.
Els canvis proposats preveuen un marc temporal que en cada cas hauria de permetre un bon diagnòstic de situació, d'execució i d'avaluació. Observem, però, que en les reordenacions assistencials determinats paràmetres que es maneguen actualment per comparar resultats entre centres presenten biaixos. Si els equips de gestió i els professionals clínics han de dur a terme les reordenacions amb èxit, necessiten disposar de dades més fiables i robustes. Des de La Unió ens oferim a col·laborar amb el Servei Català per proporcionar-les-hi.