En un moment d'ajustaments, en el qual es demana esforços a directius i a professionals, és fàcil centrar la mirada i la crítica en els primers que han d'aplicar-los.
Recentment, durant l'última entrega de premis 2014 a la Qualitat en Sanitat, promoguts per la Fundació Avedis Donabedian, em va sorprendre que en el relat del currículum del doctor Joan Rodés, distingit com a Homenot de la Sanitat, es destaquessin els seus mèrits professionals perfectament acreditats en l'àmbit clínic i científic però s'obviés una també acreditada trajectòria en gestió. Vull recordar que el Dr. Rodés va ser director d'un hospital tan emblemàtic com és el Clínic, al qual hi ha contribuït tant des de la vessant clínica i de recerca com des de la vessant de la gestió.
Això és atribuïble a una baixa valoració de la funció directiva? Aquesta és una de les tasques més complexes i per la qual és obligada una actualització professional continuada. Per tant, per l'exigència que requereix, volem posar en valor aquesta funció.
L'exercici de la responsabilitat directiva té per finalitat el bon govern de la institució, complint la seva missió, el servei a les persones, en el cas de les entitats sanitàries i socials. Per liderar individus en aquesta direcció, cal invertir totes les competències i experiències pròpies en desenvolupar una gestió efectiva, eficient i responsable, orientada a l'obtenció d'uns resultats d'excel·lència.
Segurament, els mecanismes de valoració objectiva d'aquesta funció són millorables, però no pot semblar que no és prou important per a les entitats o que no interessa avaluar-la. Els valors i bones pràctiques exercides pel Dr. Rodés des de la seva funció directiva són un exemple. Així ens consta, no només pel coneixement de la seva trajectòria, sinó perquè vam poder compartir la seva visió.
En aquesta línia, un dels eixos que des de La Unió ens marquem per aquest any és debatre i posar en valor la gestió del model i l'exercici de les responsabilitats dels professionals que assumeixen o assumiran càrrecs directius.