La Fundació Althaia es va constituir l'any 2002 i va ser la culminació d'un llarg procés de fusió dels cinc hospitals que hi havia a Manresa els anys 80. El Patronat ja unificat el constituïen, inicialment, l'Orde de Sant Joan de Déu, la Mútua Manresana, Caixa Manresa i l'Ajuntament, essent l'alcalde el president. Posteriorment es va incorporar la Generalitat, amb un vocal designat pel Departament de Salut.
A propòsit de la recent inauguració de l'ampliació de l'Hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia de Manresa, voldria aprofitar per remarcar que aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració publicoprivada, característica molt arrelada i associada al model sanitari català.
En el procés de creació de la Fundació Althaia, les entitats que la conformaven van assumir un alt compromís i varen actuar amb generositat al cedir a la nova entitat el seu patrimoni (l'Orde de Sant Joan de Déu i la Mútua Manresana), constituït per tres edificis hospitalaris i el corresponent solar, i al renunciar al seu nom, marca i identitat per tirar endavant un nou projecte col·lectiu, diferent i més potent per afrontar els reptes del futur.
La Fundació Althaia és fruit, doncs, de l'actitud generosa i de la visió de futur d'unes institucions privades, com ja he dit abans, però també de la visió, voluntat i coratge polític dels responsables de l'Administració local i de la Generalitat que apostaren per la unificació malgrat desacords i pors de molta gent. La visió a mig i llarg termini del Patronat permet que, a mida que avança el temps, en puguem recollir els fruits i, ara, ho podem veure amb l'ampliació de l'Hospital de Sant Joan de Déu, inaugurada pel president de la Generalitat el dia 6 d'octubre.
L'aportació de la Fundació (edifici, solar, cash-flow, endeutament, etc.) més la col·laboració de la Generalitat (81,5 milions d'euros) han permès culminar aquest llarg procés amb la unificació física, la unificació jurídica (produïda el 2002) i la cultural, on els professionals han fet un esforç per harmonitzar diferents maneres de fer en un nou projecte que aglutina tothom.
I crec que ha estat gràcies a la solidesa d'aquests orígens, de la seva necessitat, de la seva visió i coherència històrica, a més de la voluntat decidida de molta gent, que aquest projecte ha pogut tirar endavant malgrat travessar la pitjor crisi econòmica viscuda en molts anys.
Manresa i tota la seva àrea d'influència té un gran hospital que ara és universitari i que creix en tot el que està relacionat amb la docència, la recerca i la innovació. En aquest àmbit també avancem, i d'una manera ben evident, gràcies al fet de teixir noves aliances, tant amb el món universitari com amb empreses. La Fundació Althaia –que també gestiona dos centres d'atenció primària i la Clínica de Sant Josep, referent mutual i privat–, l'estem fent gran entre tots.