La Unió ha creat el Consell tècnic assessor de recerca, innovació i transferència tecnològica amb la voluntat de treballar des de la nostra organització en tot allò que pugui permetre introduir a les entitats associades la cultura de la innovació. Es tracta de reunir en un grup tècnic de treball el talent expert en innovació existent entre els nostres associats i, a partir del seu coneixement, poder potenciar el valor de la innovació.
Aquest objectiu ambiciós l'intentarem assolir a través d'accions formatives de diferent naturalesa, iniciatives d'intercanvi d'experiències entre els diversos agents concernits i amb actuacions clarament orientades a difondre la cultura de la innovació com element clau dins les organitzacions.
Certament, la innovació com a concepte pot ser llegida amb múltiples orientacions, però el rol de La Unió en aquest camp s'ha d'orientar als aspectes en els quals la capacitat d'influència i de suport de la nostra organització pot ser més fructífera. Seguint aquesta línia, l'eix central de l'actuació del consell creat serà ajudar les entitats associades a assumir el perfil d'organitzacions innovadores, que seran les que es dotin de metodologia que permeti aflorar, avaluar i compartir la innovació, afavorint tendències i actuacions innovadores existents, estimulant-les i incorporant de manera racional els riscos (de l'èxit i la seva gestió, i del fracàs i l'aprenentatge que se'n deriva), alineant-les amb els objectius de l'organització i fomentant l'intercanvi entre els diferents agents del sector.
Caldrà trencar apriorismes (la innovació no està reservada a les grans organitzacions ni a les tecnològicament més avançades) i visualitzar-la com un coadjuvant necessari per afrontar les dificultats actuals. Al sector sanitari i d'atenció a la dependència, la innovació no només ens permet una aplicació més eficient dels recursos sinó que també genera retorn econòmic. Cal recordar que les més poderoses innovacions futures no vindran per la via de nous productes, sinó que seran a nivell estructural/organitzatiu i de procés, amb noves formes de treballar i de fer les coses, amb aproximacions “més en equip” i “menys individuals”, amb actuacions molt més centrades en el pacient i en tot el cicle assistencial. Cap entitat del sector no se'n pot sentir concernida.
En aquesta línia de pensament, el Consell tècnic assessor de recerca, innovació i transferència tecnològica ha generat un primer document de posicionament de La Unió sobre aquesta matèria. Estem a l'inici d'un camí que esperem sigui profitós per als nostres associats.