Pere Fonolleda i Prats. La societat civil al servei del país

Pere Fonolleda i Prats. La societat civil al servei del país

Helena Ris, exdirectora de la Corporació Sanitària Parc Taulí i membre del Consell Consultiu de La Unió, i Joan Anton Gallego, exdirector de la Corporació Sanitària Parc Taulí.

 

Ha mort el Sr. Pere Fonolleda i Prats (1941 -2024), que va ser durant 10 anys president de la Corporació Sanitària del Parc Taulí de Sabadell, entre els anys 2003 i 2013.

El Sr. Fonolleda era un empresari del tèxtil que va voler aportar a la comunitat; contribuir, prendre part, transcendir. Entre moltes d'altres coses, durant 16 anys havia estat president de la Caixa d'Estalvis de Sabadell; sobre el paper que hi va fer, us refereixo a l'article d'en Joan Brunet i Mauri, publicat al 9 Nou de 24-10-94: Pere Fonolleda. L'encant de la discreció en el poder. El descriu tal com el recordem molts que el vàrem conèixer. Feia molta feina sense fer gaire soroll.

El Sr. Fonolleda era un home intel·ligent, treballador, que s'estimava Sabadell; considerava un plaer i un honor presidir el Parc Taulí. Va anar al despatx cada dia durant tots els anys que va exercir la presidència. Li agradava dir que venir cada dia era una manera d'acostumar les organitzacions, en aquest cas el Taulí, a tenir president i consell de govern.

T'escoltava atentament amb el seu somriure murri i després feia el que pensava que era millor per a la institució. Molts en vam aprendre moltíssim: sobre relacions humanes, sobre l'exercici del poder, sobre la importància de la resistència davant de decisions que pensàvem que no convenien a la institució -sempre amb educació, però amb tenacitat i “saber estar”, sigui qui sigui el polític o l'alt càrrec que tens al davant.

Sovint parlem en abstracte de la implicació de la societat civil en el govern de les institucions. En aquest cas, en tenim un exemple il·lustre: un empresari de Sabadell que va acceptar presidir una institució tan rellevant com la Corporació Sanitària del Parc Taulí, i que la va liderar protegint-la de la inevitable confrontació política, exercint la seva autoritat amb bonhomia i ànim participatiu. Eren molts els professionals del Taulí que eren conscients de la tasca que feia i li agraïen.

El Parc Taulí de Sabadell no seria allò que és ara sense el lideratge dels seus consells de govern, és a dir, sense l'exercici dels seus presidents. Sense menystenir la importància del paper dels directors generals i dels equips directius, cal assenyalar que un bon instrument de governança (aquest, a més, enriquit durant molts anys amb les reflexions, els ensenyament i els debats amb l'Albert Oriol Bosch, que en va formar part) és imprescindible per a la constitució i desplegament d'un consorci complex que, a més, va esdevenir patrimonial.

El Sr. Fonolleda era una persona estimable i admirable. Va ser un gran president i un model excel·lent d'un membre destacat de la societat civil al servei de la comunitat.

 

Que descansi en pau.

 

Helena Ris, exdirectora de la Corporació Sanitària Parc Taulí i membre del Consell Consultiu de La Unió
Joan Anton Gallego, exdirector de la Corporació Sanitària Parc Taulí 
 

 

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 28/06/2024