El passat 28 de maig, després d'intenses negociacions, patronals i sindicats van assolir el primer conveni de la sanitat concertada al nostre país. Aquest acord marca l'inici de la recuperació de les condicions laborals sectorials i la recuperació salarial. Així mateix, el conveni també és rellevant perquè 60.000 treballadors dels hospitals d'aguts, dels centres d'atenció primària, de centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut mantindran unes condicions de treball homogènies i unes estructures de costos de personal similars.
En aquest sentit, el conveni assegura l'assumpció sectorial dels conflictes col·lectius i el manteniment de la unitat del sector. També dóna aixopluc a unes comissions de treball sobre professions sanitàries, ocupació i igualtat i classificació professional que permetran donar una resposta més adequada a la realitat dels centres en aquests aspectes.
Les organitzacions empresarials Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut, i els sindicats CCOO, UGT i SATSE vam signar el I Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut després que el Departament de Salut aprovés un increment de tarifes per als centres a partir de l'1 de maig.
Aquest fet arriba després d'un període d'especial duresa econòmica. Cal recordar que, des de 2010, el trasllat de l'ajustament pressupostari de la Generalitat al sector sanitari concertat ha significat per a les entitats sanitàries una reducció d'ingressos dels concerts via tarifa i activitat del -18%, fins a l'1 de maig de 2015. També és de justícia destacar que els treballadors de la sanitat concertada han patit uns decrements salarials de l'ordre del 25% a partir de la nòmina de juny del 2010 i fins a l'1 de maig de 2015, en compliment de la normativa bàsica, així com reduccions de la paga extraordinària, de la retribució variable, congelació de nivells de desenvolupament professional i increment de la jornada ordinària.
El compromís per part de les patronals d'acceptar la proposta del President de la mesa negociadora a fi de destinar la totalitat dels recursos a la recuperació salarial dels treballadors (5%) va permetre signar el conveni.
En aquesta situació, a l'esforç de fer efectius els compromisos del conveni, les organitzacions hauran de sumar, també, els esforços per assumir els increments de despesa generats per la pujada de l'IVA, les cotitzacions a la Seguretat Social, consums ordinaris i altres despeses. Com per exemple les financeres, produïdes pel retard en el pagament dels concerts per part de l'Administració.
Cal destacar, però, que durant aquest temps de dificultats el sector sanitari concertat ha demostrat una extraordinària maduresa des del punt de vista de la gestió i, en especial, dels seus professionals. Ara el I Conveni de la Sanitat Concertada Catalana obre el camí per a la recuperació de les condicions laborals d'un sector clau per al benestar i la cohesió de la nostra societat i, també, clau per al desenvolupament d'una societat de coneixement.