Societat civil i política

Societat civil i política

Tradicionalment, Catalunya ha comptat amb una societat civil que ha estat clau en la construcció de l'estat del benestar al nostre país, no només en l'àmbit sanitari, sinó també en altres com el de serveis socials o l'educatiu. Aquesta empenta de la societat civil ha format part del nostre ADN com a país i també ha estat un indicador de bona salut per al conjunt de la nostra societat.

En general estem d'acord amb aquesta idea, però potser es visualitza millor quan ens fixem en la participació individual. Arran del comiat que recentment l'entitat li va fer a Pere Fonolleda, president del Consell de Govern de la Corporació Sanitària del Parc Taulí, de 2003 a 2013, em ve al cap el seu exemple. La seva valuosa visió empresarial i el seu coneixement del territori van ser essencials per fer créixer l'entitat i adaptar-la a una realitat canviat. Però, per damunt de tot, aquest no és un cas aïllat. Vull fer notar la dedicació desinteressada d'aquest i de molts més altres presidents i membres dels òrgans de govern, així com el seu compromís amb l'entitat i els professionals.

Aquesta conjugació de vàlua professional, independència i compromís personal enriqueixen els valors dels consells de govern de les nostres entitats, tant públiques com privades.

Però els temps canvien, l'Administració ha crescut i ha avançat en tots els terrenys i, sovint, té un efecte adormidor d'aquesta empenta que demanem a la nostra societat. Perquè el sistema funcioni, necessita la voluntat política de donar valor a aquest model i un marc adequat. Cal que l'estratègia política promogui i afavoreixi o, com a mínim, no interfereixi el paper de la societat civil en benefici de l'interès general.


2 Comentaris
Comentaris
Molt d'acord.

Formem part d'una societat compromesa, emprenedora i innovadora però crec que sovint ens manca la capacitat de posar-nos d'acord per anar tots a una per arribar a pactes sectorials i pequem sovint de fer prevaldre els interessos particulars o les idees per davant de les persones.

La societat necessita projectes en els que prevalgui l'interès comú per sobre dels individuals. Si volem canviar el món hem de canviar-nos a nosaltres mateixos i a les nostres organitzacions.

Personalment penso que la vida de les persones i la missió de les institucions només tenen sentit si estan orientades al servei de les persones. Tots estem connectats i el que fa un repercuteix sobre la resta.
27/02/2014
Eva Lerma Navarro
Totalment d'acord amb a Dra. Helena Ris, cada vegada és fa més necessari posar en valor aquest model.
27/02/2014
Josep Lluis Ibáñez pardos

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 
La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 22/11/2024