La desinstitucionalització i la prevenció de la institucionalització són reptes importants en la societat actual en la cerca de nous models d'atenció a les persones. Aquests reptes promouen models centrats en l'autonomia, la independència i la vida comunitària de les persones, respectant les seves preferències i decisions sobre la seva vida.
La desinstitucionalització busca crear condicions perquè les persones tornin a la comunitat, transformant les institucions en entorns més acollidors. A més, es promouen experiències que lluiten contra l'estigma, l'exclusió i la soledat, i ofereixen suport en habitatges i serveis de proximitat.
Per avançar, és fonamental reforçar la cultura del treball en xarxa, que promogui la col·laboració coordinada i integrada entre professionals dels àmbits sanitari i social.
Propòsit del Taller:
Elaborar un document-informe de reflexions per a fer front als problemes i dificultats actuals i futures que es generen en tot el procés de la prevenció de la institucionalització i la desinstitucionalització de la gent gran i les persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental, elaborar recomanacions propositives per a la seva implementació efectiva.
PROGRAMA:
9.30 – 9.40 Benvinguda i presentació de la dinàmica
9.40 – 10.45 Presentació d'experiències. Referents de centres
10.45 – 11.00 Debat sobre els elements clau de les experiències. Participants del taller
11.00 – 11.20 Pausa cafè
11.20 – 13.00 Dinàmica en grups de treball sobre recomanacions i concreció d'accions. Subgrups
13.00 – 13.20 Presentació de resultats dels grups de treball. Portaveus dels subgrups
13.20 – 13.30 Conclusions i tancament del taller
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99