2021, l’Any de la Bondat

2021, l’Any de la Bondat
15/01/2021
Roser Fernández i Alegre, directora general de La Unió

Una agenda per començar a desconfinar el futur, títol d'un article d'opinió de Josep Ramoneda a l'ARA de 2 de gener, és el que em va motivar a escriure aquest blog per començar el 2021 passant del respecte a la incertesa a la il.lusió renovada pel futur, i fer-ho partint d'un concepte de fons tan noble com simple que és el de la Bondat.

Segons algunes definicions, Bondat és la qualitat moral que porta el subjecte a actuar correctament, és una virtut i un objectiu vital si la persona vol obrar d'acord amb la seva ètica.

Ens pot semblar un concepte poc terrenal però precisament hem de reivindicar que ho sigui més, també en el món de la gestió i la professió. Pretendre objectius nobles,  fer les coses bé i amb honestedat, amb el màxim rigor i professionalitat, pensant en el que aporta de valor a la societat i ser solidaris. Simple, però no habitual en el dia a dia, on sovint ens movem per tacticismes particulars o corporatius i desconfiem de la bondat de l'altre acabant contaminant-nos d'una manera de fer que ni ens satisfà ni és efectiva. Com podem donar-hi un tomb i que aquest concepte terrenal de la Bondat sigui el que guanyi la partida? Ludwing van Beethoven el 1770 afirmava No conec cap altre signe de superioritat que la bondat.

Està a les nostres mans que en el 2021 puguem fer tots plegats un punt d'inflexió cap a la Bondat. És una gran oportunitat. Primer perquè comencem amb l'esperança de les vacunes que ens demana responsabilitat individual i col.lectiva, i veiem com les persones grans a les residències es senten útils de contribuir-hi pensant en les generacions futures, i veiem als professionals de les organitzacions que com mai s'hi apunten per donar exemple i confiança, però també per responsabilitat per continuar atenent-nos. I segon, perquè  podem i volem començar a desconfinar el futur en primera persona. Un futur que per l'impacte sanitari i social, econòmic i emocional, no és ni serà fàcil.

L'important és recuperar la il.lusió responsable per canviar el present i construir un nou futur innovador i ambiciós en ciència i tecnologia, però també en humanisme i Bondat. I en el nostre sector això es tradueix en coses tangibles que milloren la salut i el benestar de les persones: la transformació digital i la intel.ligència artificial, les polítiques transversals d'acció preventiva i comunitària, el model d'atenció centrat en la persona i la necessària interacció sanitària i social, el treball interdisciplinar i en xarxa, nous models organitzatius per ser flexibles a les necessitats canviants i als nous valors socials, una transformació de la gestió pública ....per a  molts un déja vu que no es pot traduir en fatalisme sinó en resiliència i acció començant per un mateix.

En el fons el ritme i el compromís en el canvi no depèn només del coneixement i la capacitat de gestió, sinó també de voler superar les actituds preventives als canvis i les desconfiances, que acabem disfressant al.legant al bé comú quan de fet l'estem segrestant amb debats oportunistes o corporatius. Probablement un element clau del desconfinament del futur seria desemmascarar-nos mútuament des de la confiança, des del bon govern i la bona gestió,  i centrar-nos en actuar plegats i de manera inclusiva per atendre a les necessitats de les persones.

Començarem una nova legislatura al Parlament de Catalunya, iniciarem la negociació de nous convenis laborals, participarem en reordenacions territorials de cartera de serveis sanitaris i socials ...prova de foc d'aquest compromís per desconfinar amb Bondat el nostre futur i els dels nostres fills.

 

Pau Casals, deia “La terra es torna cel quan t'alliberes de la por. El més important a la vida és no tenir por de ser humà”.

 


11 Comentaris
Comentaris
Tens, raó, si actuem plegats ho aconseguirem. Gràcies
20/01/2021
Montserrat Pareja
Unes reflexions molt adients pels temps que corren.
19/01/2021
Daniel Cubero
Bona iniciativa, encetada per tu Roser, però que ens provoca a participar i comprometre'm. Crec important, enmig del munt de temes, que la situació actual ens afecten, distingir la gestió sobre els recursos del govern de les persones. Per la primera ordenem el que tenim i establim prioritats d'acció i de pensament sobre la resolució del dia a dia, però necessitem alhora fer allò millor pel govern de les persones, essent com és el factor humà present en tot. Hem treballat amb la raó per resoldre problemes i ara amb la raó ens dediquem a atacar a l'enemic? Hem menystingut l'àmbit dels sentits, de les interrelacions de tot allò que és sensorial. Ens apropem a la robotització de les nostres decisions i perdem la bellesa de cada cosa. Dit altrament diuen que la ciència va trobar tot passejant a la bellesa i la ciència es va sorprendre. Toca ja desprendre's del materialisme i encaixar el que és l'energia que, com va dir Einstein a la seva filla: "essent reconegut com a expert puc dir-te que l'energia més potent és l'energia de l'amor".
18/01/2021
Pere Monras
Excel·lent missatge per la entrada d’un altre any que es visualitza difícil. Mes bondat per desemmascarar-nos individualment i institucionalment, i poder compartir no el que ens sobra, sinó allò que ens constitueix i tenim com a fortalesa. Gracies Roser
18/01/2021
Ma Luisa de la Puente Martorell
Gràcies per la humanitat del teu article. Es molt necessari confiar en la bondat de les persones i les seves accions, i també afegiria que a partir d'aquesta bondat podem cultivar la compassió que també ens fa falta per cuidar de manera bondadosa.
15/01/2021
Montserrat Solé Casals
Magnífic, Roser.
Molt inspirador I necessari.
Totalment d'acord.
Gràcies
15/01/2021
Manuel Palou
Tant de bo aquest desig sigui compartit per tothom.
Gràcies per apuntar el tema que hauria de ser prioritari.
Bon any!
15/01/2021
Ramon Llibre Angulo
Felicitats Roser. Opino que vivim en un món amb els valors humans bàsics força deteriorats, em el que dominen sentiments negatius, comportaments poc exemplars i en el que, per exemple, no es reacciona davant el fet d’estar-nos carregant el planeta, de deixar deutes econòmics, problemes i mals exemples als nostres fills i nets... Una mena de “bogeria”, de transtorn greu, domina la majoria social. I en la mesura que la majoria defineix el que es considera “normal”, la normalitat és una forma de bogeria destructora de l’home i del planeta.
Per tant cal la bondat, cal mol!!!
O com a mínim ina actitud com la que expressava Mandela (aprox) “soc un pecador que d’esforça per deixar de ser-ho.”Personalment -ho he dit al meu bloc-, considero que estic en aquest intent, amb més o menys èxit.
A propòsit d’això em ve al cap que seria bo que les cares que estem presents al sistema de salut des de fa 20-30-40? anys, ens comprometessim a remar identificant talent, humanitat i deixant pas a les noves generacions.
Bon any a tots!!!
15/01/2021
Josep Ma Via
Roser, moltes gràcies pel teu inspirador article. Comparteixo amb tu el valor de la bondat i l'humanisme, tant per gaudir del present i com per transformar-lo, que de ben segur aquest any en tindrem moltes oportunitats.

15/01/2021
FRANCESC RICART
Una reflexió oportuna i molt necessària .Gracies per atrevir-te a fer-la.
Desitjo que tingui un reso aclaparador.
No t´ amago però el meu poc optimisme en que així sigui , cada volta costa mes identificar posicionaments que es centrin en el be comú i no en el tacticisme
15/01/2021
victoria martorell espelt
Magnific article per començar l’any
15/01/2021
Chón González Mestre

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 20/01/2025