Col·laborar és privatitzar?

Col·laborar és privatitzar?

Arran de la recent paralització de l'externalització dels hospitals de Madrid, ha tornat a aparèixer el fantasma de la privatització. Vull recordar que, a la resta d'Espanya, existeix només un model públic o un model privat. No hi ha un model de col·laboració publicoprivada com el català, que forma part de l'ADN del nostre sistema i que constitueix un tret diferencial.

Església, mútues, fundacions, món local i entitats privades han configurat una xarxa diversificada que treballa a nivell de territori amb una inequívoca vocació de servei públic. Aquesta llarga història es va concretar amb la Llei d'Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC) de 1990, la qual, més en el seu esperit que no pas en el seu text, consolida un model sanitari basat en la separació de funcions.

L'Administració planifica, finança, compra i avalua, mentre que les entitats proveïdores, que han d'actuar amb plena autonomia de gestió, s'orienten a resultats de qualitat i eficiència en el sistema públic. Això és privatitzar? Rotundament no. Això és cercar un model de gestió empresarial que utilitzi els mitjans més eficaços per tal d'assolir el millor servei públic.

Aquest model, que ha suposat una modernització de la governança i de la gestió del sistema sanitari, no s'ha produït a altres comunitats autònomes de manera significativa i, per tant, no és comparable.

Vull fer èmfasi que aquest model, a més, té uns bons resultats de salut i de satisfacció dels ciutadans, tal com es confirma any rere any a través del Pla d'enquestes de satisfacció PLAENSA, el Barómetro Sanitario o la Central de Resultats, instrument de rendició de comptes i benchmarking pioner a l'estat.

També m'agradaria fer referència a l'estudi Evaluación de los resultados según modelos de gestión, del 2012, elaborat per IASIST. En aquest document es comparen dos grups: hospitals generals de gestió directa administrativa (titularitat pública) amb treballadors en règim estatutari i altres de fórmula jurídica diversa (públics i privats), amb personal laboral. En el segon cas, els indicadors de qualitat, adequació, eficiència hospitalària i econòmica presenten millors resultats.

Per tant, el nostre model de col·laboració publicoprivada és un model d'èxit, tot i que cal aprofundir més en la seva sostenibilitat, com ja recomanàvem al nostre informe Repensant el model sanitari català, del 2011.

Finalment, vull recordar que a La Unió sempre hem defensat un sistema de salut de finançament públic complementat per un sistema de finançament privat que respon a la forta tradició mutual del nostre país.


1 Comentaris
Comentaris
Felicitats per el post Helena que subscric fil per randa. El clima creat per certs partits polítics, sindicats i grups anti sistema, aconseguit sense cap argument que sustenti el que diuen, associar l’exitós model sanitari català de col·laboració públic/privat a un parany curosament tramaat per privatitzar i enriquir-se il·legalment. Han aprofitat el malestar que la crisi i la corrupció han provocat en la població general, per manipular-la sense miraments. La replicació viral per Internet de mentides, falsedats, insults i difamacions ha facilitat la generalització del procés. Hi contribueixen també el ministre Montoro, alts funcionaris de la Generalitat, del Departament d'Economia, Funció Pública, Gabinets jurídics i algun de Salut.
No s'adonen que entre tots aconseguiran el contrari del que propugnen: obstruir la gestió empresarial incrementant la ineficiència i quan la ruïna del sistema sigui clamorosa i impossible de seguir tapant, aleshores, el diner vindrà de l'únic lloc on n'hi ha: el sector privat. La pressió per imposar un ridícul i anacrònic concepte de sector públic, portarà a la ruïna al sistema i el capital privat estarà encantat de promoure privatitzacions....salvatges.
Per tot això Helena, cal seguir defensant el model sanitari català malgrat la demagògia dels salva pàtries oficials (polítics/sindicaleros/alguns periodistes i babau que s'hi fan passar); malgrat aquests i malgrat el corporativisme funcionarial que abdueix, dia si i dia també, als polítics i, malgrat el Montoro que, aquest sí, té clara l'estratègia privatitzadora!!
10/02/2014
JOSEP MARIA VIA REDONS

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/12/2024