Donem la benvinguda al Molt Honorable president Quim Torra

Donem la benvinguda al Molt Honorable president Quim Torra
23/05/2018
Enric Mangas
president de La Unió
Roser Fernández i Alegre
directora general de La Unió

Des d'aquest blog volem donar la benvinguda al president Torra i mostrar el nostre suport permanent en la restitució de les institucions del nostre país.

Coincidim plenament amb les primeres paraules del president referides a l'àmbit de Salut: “Tenim un model sanitari d'èxit, de qualitat, públic, universal, equitatiu, centrat en les persones, en els seus drets i en la seva dignitat. Hem de millorar les condicions laborals dels seus professionals, recuperar els salaris i poder retenir el talent. Necessitem fer, sí; necessitem fer inversions en tecnologia sanitària i en infraestructures [...] donarem impuls al pla integral per a la millora de les llistes d'espera sanitàries [...] amb més implicació dels professionals en la seva gestió” (Discurs d'investidura del Molt Honorable president Quim Torra, 14 de maig de 2018).

Un tret diferencial i històric del nostre model és que les entitats sanitàries que presten serveis per al sistema públic de salut de Catalunya són diverses i conformen la xarxa del Sistema sanitari integrat d'utilització pública de Catalunya, el SISCAT. A més de l'Institut Català de la Salut, el SISCAT compta amb les entitats concertades que cobreixen el 75% de l'atenció hospitalària, el 25% de l'atenció primària i pràcticament la totalitat de l'atenció sociosanitària i de salut mental de la sanitat pública de Catalunya. Als seus centres treballen aproximadament 60.000 professionals, més del 65% dels professionals del SISCAT.

Els valors que uneixen a tots els centres del SISCAT són la professionalitat, l'aposta per l'excel·lència tècnica i humana, i el compromís social amb les polítiques públiques de salut des de la pluralitat i el treball en xarxa, valors que impulsen la innovació i que estan avalats per resultats.

Per tal de recuperar les condicions laborals dels professionals i la capacitat d'inversió de les organitzacions en el conjunt del sistema públic de salut, cal tenir en compte que les entitats concertades es financen a través de contractes de prestació de serveis sanitaris amb el Servei Català de la Salut, amb un sistema de tarifes i programes per a la contraprestació econòmica de l'activitat realitzada.

Les mesures d'ajustament dels pressupostos públics entre el 2010 i el 2014 es van traslladar al sector concertat amb la reducció de tarifes dels contractes del Servei Català de la Salut.

Aquesta disminució dels ingressos va obligar les entitats concertades a repercutir la davallada en les condicions laborals dels seus treballadors (reducció salarial efectiva, afectació de la retribució variable per objectius i ampliació de la jornada laboral). Malgrat que la negociació col·lectiva ha permès acordar el Conveni col·lectiu del SISCAT amb un primer tram de recuperació salarial, encara som lluny de retornar a les  condicions laborals perdudes, encara més si ho comptem en termes de poder adquisitiu.

Així mateix, cal tenir en compte que l'impacte de les mesures d'ajustament i increment de despeses sobre els comptes d'explotació per factors aliens (cotitzacions de la Seguretat Social, increment dels tipus impositius de l'IVA, IPC)  i els resultats financers negatius han portat a un ajornament forçós en les inversions per a la reposició d'equipaments, que es troben en un grau d'obsolescència molt crític.

Per tot això han estat molt favorablement valorades pel sector les primeres declaracions del Molt Honorable president Torra, perquè ha apel·lat a allò que realment preocupa al sector, als seus professionals i als ciutadans. Aquest compromís ha d'esdevenir en compromís del Govern reforçant les polítiques socials en el nou esdevenir de Catalunya amb mesures de recuperació de les condicions laborals i de millora de la capacitat d'inversió, de manera que arribin a tots els treballadors i centres del SISCAT, amb el finançament necessari a través de la contractació del Servei Català de la Salut. Aquestes mesures, d'indubtable impacte polític, seran ben rebudes per tot el sector sanitari i faran possible mantenir la motivació dels professionals, la solvència del sistema i la confiança de la ciutadania en la qualitat dels serveis.

Les necessitats d'atenció sanitària i d'atenció a la dependència estan molt interrelacionades. Compartim les paraules del president en la preocupació per la manca de finançament per aplicar adequadament la Llei de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a la dependència. Així mateix, hem de fer palesa la situació de crisi en la que es troba el sector, tal com vam evidenciar en el Manifest del sector d'atenció a gent gran que vam signar totes les organitzacions socials i econòmiques el passat 27 de juliol.

Molt Honorable president, a La Unió sempre trobareu la complicitat i la confiança necessària per contribuir a aquest noble propòsit que compartim de tenir un model sanitari d'èxit, de qualitat, públic, universal, equitatiu, centrat en les persones, en els seus drets i en la seva dignitat, tal com vau expressar el passat dia 14 de maig.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/12/2024