La participació de la societat civil, qüestionada

La participació de la societat civil, qüestionada

L'Hospital del Mar ha centrat un reportatge emès recentment al programa Sense Ficció, de TV3, en el qual s'explica l'evolució del centre al llarg dels seus 100 anys d'existència. El documental “L'hospital que mira al mar” és un bon exemple de la importància de la implicació de la societat civil en el desenvolupament de les entitats sanitàries a Catalunya.

És precisament per la importància que ha tingut la societat civil al sector sanitari que des de La Unió veiem amb preocupació la renúncia del Consell Rector del Parc de Salut Mar, presidit per Josep M. Via. Aquest fet és una mostra del que està passant al sector i evidencia un allunyament de la societat civil en els òrgans de govern de les entitats sanitàries, històricament clau per al desenvolupament dels centres i la sanitat del nostre país.

Sempre hem defensat que als òrgans de govern hi participin persones provinents de la societat civil amb una sincera vocació de servei públic, avalades per un reconegut prestigi i una sòlida trajectòria. El que els mou és la confiança i no un interès pecuniari; la confiança en poder exercir les seves funcions de governança i aportar una visió estratègica a les organitzacions. Fins ara, aquestes organitzacions s'han caracteritzat per regir-se pel principi de l'autonomia de gestió basat en la responsabilitat social i la cerca dels millors resultats, de manera transparent i retent comptes permanentment dels resultats i dels recursos emprats.

Des de fa un temps, el sector observa amb neguit la minva de l'autonomia de gestió en els centres a causa, segurament, de diversos factors: un cert involucionisme a l'hora d'interpretar la norma i un mal entès control polític que fiscalitza més que avança i orienta prioritats en les polítiques sanitàries que necessita el país.

Aquests dos factors que comentava estan limitant la capacitat d'actuació d'aquestes persones de reconeguda vàlua que han acceptat situar-se desinteressadament al capdavant dels òrgans de govern. La manca d'un clima de confiança, que no de professionalitat o de dedicació, està impedint que puguin desenvolupar en condicions adequades la seva feina.

Aquesta crisi de confiança, sumada a la radicalització en els posicionaments ideològics i polítics, que demagògicament recorre a la privatització, està posant en perill un dels pilars del nostre sistema sanitari universal i de qualitat, basat en l'autonomia de gestió i l'avaluació pública i transparent de resultats.

En posar en dubte la participació de la societat civil en els òrgans de govern de les entitats sanitàries, el que s'està qüestionant és un model de col·laboració publicoprivada en el qual la societat civil ha tingut un paper rellevant. Quan països del nostre entorn s'emmirallen en aquest model, nosaltres, que hem comprovat que obté bons resultats de salut i eficiència, ens el deixarem perdre?


6 Comentaris
Comentaris
Es pot dir més alt però no més clar. Haurem d'esperar com evoluciona el nostre País però els antecedents no són gens esperançadors i crec que la situació s'anirà complicant, perdent un patrimoni que ha costat molt de construir, que és el sistema sanitari català
14/09/2015
Joan Grané Alsina
Molt encertat comentari. Tant debò aconseguim preservar i millorar un model de col·laboració publicoprivada en el qual la societat civil ha tingut un paper rellevant, malgrat totes les forces contràries.
10/09/2015
Josep de Martí
Completament d'acord, Helena. Clar i concís.
Quan podrem aconseguir que sectors com el de la Salut no serveixin de camp de batalla de lluites partidistes? El dany col·lateral d'aquest desenfocament de l'enfrontament polític el pateix i patirà la societat en el seu conjunt i, encara que sembli contradictori amb certes proclames, els seus components més febles especialment. Si no som capaços d'aturar-ho.
09/09/2015
Llorenç Sotorres
Molt bon article, una vegada més Helena, has donat en el clau. Felicitats!!!!
09/09/2015
Josep Lluís Ibáñez Pardos
Benvolguda Helena,

Molt oportú el teu article, i totalment d’acord... però, tal com ja saps no sóc gens optimista.

L’article del David Elvira d’ahir (Ara, 8/setembre) malgrat la seva solidesa aparent tampoc no em va deixar tranquil.

Una abraçada,

Joan Amigó
09/09/2015
Joan Amigó
Completament d'acord amb el contingut d'aquest bolg. Cal que moltes més veus surtin en defensa d'un model i d'uns valors que són vàlids no només pel nostre sector sinó també de la societat en general. És llastimós que calgui defensar una cosa tan evident, però és necessari sinó volem perdre aquest important patrimoni que tenim com a país, i que hauria de ser reforçat com un tret característic del país de futur.
09/09/2015
Manel Jovells

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 20/01/2025