No deixem de treballar per al present i el futur del sector sanitari i social

No deixem de treballar per al present i el futur del sector sanitari i social

Com venim dient des de fa temps, el nostre model sanitari és un sistema fiable, que obté bons resultats de salut i d'eficiència. Sobretot, perquè és un model flexible que sobreviu amb una despesa per càpita molt ajustada i inferior a la d'altres regions espanyoles i europees, amb els mateixos o pitjors resultats i amb menys desplegament estructural i tecnològic. Aquest model està basat en l'autonomia de gestió, la negociació i la gestió empresarial dels centres, ja siguin públics o privats.

L'aplicació del 155 ha entorpit del tot el funcionament del sistema sanitari. No a nivell assistencial, només faltaria, però sí a nivell de la seva gestió. Com si no anessin prou endarrerits els mecanismes de contractació de serveis, ara s'hi ha afegit aquest nou “anar a Madrid” per a tot: normatives, contractes i inversions per als centres públics.

Encara sort que han delegat en David Elvira, director del Servei Català de la Salut. Però l'alentiment de tot és evident. Això, per no parlar dels projectes que estaven a mitges i que es veuran encara més aturats per les properes eleccions.

Malgrat això, des de La Unió, durant tot l'any 2017, hem estat desplegant el projecte +Futur. Aquest desplegament s'ha dut a terme mitjançant un ampli exercici de prospectiva que té per finalitat identificar les tendències de futur que afectaran la provisió i l'organització dels serveis sanitaris i socials i construir escenaris per tal d'adaptar els serveis als elements d'entorn, i influir en l'organització adequada dels sistemes sanitari i social.

Estem treballant aquest projecte amb la participació de tots els associats, a través dels òrgans de participació de La Unió, consells de sector, consells tècnics assessors i els òrgans de Direcció. Hem demanat, també, l'opinió de ciutadans i sindicats. Així mateix, demanarem el seu punt de vista a entitats científiques, col·legis professionals i experts, perquè volem saber què haurem de fer per adaptar-nos als reptes del futur immediat. En aquest sentit, la jornada associativa d'enguany, que tindrà lloc del dia 1 de desembre, està dissenyada per obtenir el primer document de propostes.

Quant torni tot a “la normalitat”, superades les crisis –la política i l'econòmica–, haurem de seguir donant aquest bon servei, així ho volem continuar fent i ho haurem de fer afrontant els nous reptes i escenaris.

+Futur ha de ser útil per als nostres associats i per a tots els actors del sistema. Volem seguir donant el millor servei a la ciutadania que fa confiança en el nostre sistema sanitari i social.


1 Comentaris
Comentaris
La meva felicitació a la UCH per la seva posició en aquest moment.
Malgrat la situació no podem deixar de pensar que tenim molts canvis pendents que hem d'anar preparant i consensuant per quant sigui possible portar-los a terme.
A la jornada del passat divendres de La Unió es van ratificar moltes tendencies que hauran d'anar acompanyades de canvis importants des de l'Administració sanitària, sobretot pel que fa a les contraprestacions econòmiques d'uns serveis que han de tendir a poder-se mesurar en funció dels seus resultats dins un sistema que ha de ser molt mes integrat i transversal, i en el que les pròpies tecnologies ens ajudaran a que sigui possible.
04/12/2017
Roser Artal Rocafort

Deixa el teu comentari
Notificació via correu electrònic dels nous comentaris
Moderació de comentaris. Us informem que els comentaris són prèviament revisats en horari laboral abans de ser publicats. La Unió es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg o  que no s'ajustin al tema de debat. 

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 20/01/2025