A partir de l'evidència i l'argumentació tècnica, defensem amb fermesa que tenim un sistema sanitari públic que gaudeix de bona salut en base als resultats assistencials i d'eficiència. Des de l'any passat, quan vam enfortir els lligams amb la International Hospital Federation, a La Unió hem tingut l'oportunitat de mostrar-ho en diverses ocasions a representants de països del nostre entorn. Des d'aleshores, i comptant amb la participació imprescindible dels nostres associats, hem estat presents en diversos congressos i grups de treball internacionals que ens demostren que el sector sanitari català està en disposició de mostrar valors, maneres de treballar i organitzar el sistema que s'han demostrat efectives.
L'última constatació que el model sanitari català té elements importants a seguir com a exemple la vaig tenir recentment, durant la visita d'una delegació de directius d'hospitals del nord d'Àustria, la GESPAG, una associació similar a la nostra que aglutina 23 institucions sanitàries i que atén un milió i mig de persones del sistema sanitari públic. Aquests directius, per exemple, veuen amb preocupació com el seu país presenta l´índex més elevat de freqüentació hospitalària en comparació a països europeus, mentre que nosaltres, en aquest cas, tenim una de les millors dades. Per aquest motiu, es van interessar molt especialment en conèixer el nostre model d'atenció primària.
Fa trenta anys que a Catalunya vam detectar la necessitat d'apostar per l'atenció primària, dotant-la de més resolució i transformant-la en la veritable porta d'entrada al sistema nacional de salut. En conseqüència, i després d'adequar les polítiques sanitàries, avui en dia, el 83% de la ciutadania en fa un bon ús, n'està satisfeta i fins i tot podem parlar d'un model innovador. El paper de l'atenció primària és cabdal per evitar ingressos innecessaris i millorar l'atenció al ciutadà.
Un model d'atenció primària com el català podria resoldre alguns dels reptes que té plantejats el sistema sanitari d'Àustria. Compartir experiència i coneixement ens fa adonar que tenim coses a ensenyar, que poden constituir un estímul per a altres països.
Per això, des de La Unió volem consolidar la línia de benchmarking i d'intercanvi d'experiències que ens ofereix el fet de ser membres d'una plataforma com la International Hospital Federation, per tal d'exportar el que sabem i aprendre dels altres.
Però hi ha una qüestió que no té a veure amb la comparació o els recursos i és el valor que, com a societat, li atorguem al nostre sistema sanitari. Si no tinguéssim la protecció d'un sistema sanitari com el que tenim, quin benestar seria possible? Tenim un sistema sanitari que és un actiu social, una peça de valor per a la nostra societat i el nostre país, i és fruit d'un treball conjunt de molts professionals i institucions. Com a país, n'hauríem d'estar orgullosos. Perquè si realment ens n'hi sentíssim potser seria molt més fàcil aconseguir acords econòmics, polítics i socials per preservar el sistema.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99