La Fundació Althaia realitza mitjançant els TAC multicorona d'última generació colonoscòpies virtuals. Es tracta d'una prova radiològica abdominal no invasiva que permet diagnosticar el càncer de còlon o detectar els pòlips que l'originen sense haver d'introduir un tub per l'aparell digestiu, com en les colonoscòpies òptiques. La nova tècnica no necessita anestèsia, és menys molesta, més ràpida i més econòmica. A més, té una molt bona fiabilitat mentre que el risc de complicacions és molt baix.
Les colonoscòpies virtuals estan indicades per a pacients que poden tenir risc de complicacions en realitzar una colonoscòpia òptica com persones grans, pacients amb elevat risc de sedació o aquells que prenen anticoagulants. També és beneficiós per a malalts amb càncer de còlon, ja que facilita l'estudi de tot el sistema digestiu. En els casos en que es detecten lesions són necessàries altres proves ja que el nou procediment no permet fer biòpsies ni treure els pòlips.
La preparació per fer la prova és senzilla ja que el pacient només ha de seguir una dieta sense que sigui necessari l'ús dels laxants. Té una durada d'uns 5 minuts, en la qual el TAC genera unes 1.200 imatges 2D i 3D. Posteriorment, gràcies a un software específic, el metge radiòleg format específicament pot navegar virtualment per l'interior de l'intestí i detectar les possibles anomalies sense que hagi estat necessari entrar-hi físicament.
A la Fundació Althaia, aquestes proves es realitzen des dels TAC d'última generació ubicats a l'Hospital Sant Joan de Déu i a la Clínica Sant Josep, en aquest darrer cas a nivell privat. A dia d'avui ja se n'han realitzat una cinquantena, des que es van començar a finals del 2010.