S'ha posat en marxa un cens de manera que qualsevol especialista de la xarxa assistencial pot registrar un malalt amb cirrosis.
Els malalts registrats fins al moment corresponen a les comarques del Bages, Berguedà i la Cerdanya.
La Fundació Althaia ha posat en funcionament un cens de malalts amb cirrosi per tal de controlar el màxim de casos i l'evolució que segueix cada pacient amb l'objectiu final de detectar precoçment el càncer de fetge. A través d'aquest projecte, que ha estat possible gràcies a la col·laboració del Servei de Digestologia i del Departament de Sistemes d'Informació d'Althaia, s'aposta per la qualitat de l'assistència i l'optimització dels recursos existents.
Cal tenir en compte que entre un 8 i un 10% dels malalts amb cirrosi desenvolupen, anualment, un càncer de fetge. Per això, amb aquest nou cens els metges digestòlegs d'Althaia poden ser més proactius en la detecció precoç d'aquest tipus de càncer. Durant el primer any de funcionament, s'han registrat 350 persones amb cirrosi entre les comarques del Bages, Berguedà i la Cerdanya.
El Servei de Digestologia ha volgut involucrar a la resta d'especialistes en aquest projecte. Així, qualsevol professional assistencial en detectar un pacient amb cirrosi pot registrar-lo marcant-ho amb tant sols un “clic” a la seva història clínica. Si es fa aquest registre, automàticament es genera una alerta a l'equip de digestòlegs que farà la valoració del pacient perquè aquest pugui iniciar el circuit assistencial que li correspon. En qualsevol cas, els professionals mantenen i garanteixen la confidencialitat de les dades, fent-ne un ús estrictament intern en benefici de cada pacient.
En general, els pacients amb cirrosi han de fer-se una ecografia hepàtica cada sis mesos per tal de controlar, de forma precoç, l'aparició d'un càncer de fetge. La creació del registre pretén evitar les pèrdues del seguiment ambulatori en els pacients en que un diagnòstic precoç del càncer de fetge comportés una variació en el seu tractament. Per altra banda, també es vol evitar la realització d'ecografies innecessàries en persones en que el diagnòstic d'aquesta malaltia no comporti un benefici terapèutic. D'aquesta manera Althaia aposta per la qualitat mèdica i l'optimització dels recursos sanitaris.
Estudi econòmic sobre cribratge
Aquest cens també ha permès dur a terme un estudi per quantificar, per primera vegada a Espanya, la inversió que seria necessària per executar un programa de cribratge del càncer de fetge entre malalts amb cirrosi. Aquest treball, liderat pel digestòleg d'Althaia, Dr. Pau Sort, s'ha publicat aquest octubre a la revista de referència de l'especialitat, Gastroenterología y Hepatología.
Per fer aquest estudi, s'ha quantificat el que suposa fer les proves, les visites i les analítiques que s'han realitzat als 350 pacients del cens al llarg d'un any. Si es fa una extrapolació al conjunt de l'estat espanyol, es conclou que dur a terme aquest programa de detecció precoç suposaria un cost de 15 cèntims d'euro per cada habitant, el que demostra que suposaria un estalvi a llarg termini per les institucions sanitàries i un important benefici per als malalts.