Althaia estudiarà el càncer hereditari del Solsonès i el Berguedà

Althaia estudiarà el càncer hereditari del Solsonès i el Berguedà
Del 03/02/2010 al 25/02/2012
  • El Servei d'Oncologia d'Althaia ha aconseguit una beca de l'Associació Contra el Càncer que permetrà tirar endavant un projecte de recerca en aquestes comarques

  • Aquest dijous, 4 de febrer, se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer

El Servei d'Oncologia de la Fundació Althaia farà, al llarg dels propers dos anys, un estudi de recerca per tal d'avaluar el càncer de còlon i de mama familiar o hereditari que hi ha a les comarques del Solsonès i el Berguedà. Aquest projecte d'investigació es realitzarà gràcies a la beca atorgada per la junta de Barcelona de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. L'objectiu principal d'aquesta investigació és identificar els casos de risc de càncer hereditari d'aquestes dues comarques, per tal que aquestes persones puguin ser derivades a la Unitat Hospitalària de Càncer Familiar d'Althaia, on se'ls farà el seguiment pertinent.

Per tal de dur a terme aquesta identificació, una biòloga experta en càncer hereditari, que formarà part del Servei d'Oncologia, es desplaçarà als centres d'atenció primària del Solsonès i el Berguedà on farà diferents accions formatives als professionals sanitaris. L'objectiu és que aquests professionals identifiquin els pacients amb risc de càncer de mama o còlon perquè siguin derivats a la Unitat Hospitalària de Càncer Familiar. D'aquesta manera s'aconseguirà homogeneïtzar l'atenció oncològica en aquestes dues comarques pel que fa a la detecció i seguiment de casos de risc de càncer familiar, que des de fa dos anys ja es fa al Bages.

L'estudi permetrà conèixer l'impacte, en números reals, dels casos de risc de càncer hereditari al Bages i a la seva àrea d'influència (Berguedà i Solsonès).

Balanç d'activitat

La Unitat Hospitalària de Càncer Familiar del Servei d'Oncologia d'Althaia va néixer fa dos anys amb l'objectiu de poder prendre mesures de prevenció, fer el seguiment adient i derivar a aquelles persones amb un risc elevat de predisposició genètica a la unitat de referència. Al llarg del darrer any, des de la unitat s'han atès a 110 famílies i 140 persones a qui se'ls ha estudiat el risc que tenen de patir un càncer hereditari. A un 5% d'aquests pacients se'ls ha detectat una alteració genètica i per aquest motiu han estat derivats a la unitat de referència, la Unitat de Consell i Assessorament Genètic de l'Institut Català d'Oncologia, on se'ls fa un estudi genètic i se'ls recomana les mesures adequades que han de seguir d'acord al seu risc.

Les famílies que acudeixen a aquesta unitat han estat derivades des del propi Servei d'Oncologia, des d'altres serveis d'Althaia, com la Unitat de Patologia Mamària o el Servei de Digestologia, i també des de l'atenció primària. A més, creixen els casos en què són els propis pacients els que s'adrecen a la unitat.

Els càncers hereditaris més freqüents són els de mama i de còlon. En ambdues malalties, s'ha demostrat que la detecció precoç del tumor millora la supervivència del malalt.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 10/01/2025