Gràcies a aquesta nova tècnica, la intervenció s'ha convertit en cirurgia ambulatòria i en menys de 24 hores les pacients ja són a casa.
Althaia participarà en un workshop per mostrar la nova tècnica durant el Congrés Europeu d'Urologia que se celebra a Barcelona.
El Servei de Ginecologia de la Fundació Althaia aplica una innovadora tècnica per tractar quirúrgicament les dones afectades per incontinència urinària d'esforç. Althaia va començar a implantar la nova tècnica fa més de 3 anys, convertint-se en un dels primers centres espanyols a fer-ho. Després de més de 100 pacients intervingudes, els resultats obtinguts són iguals o millors que amb les tècniques convencionals. La nova tècnica es diferencia de les existents en què es col·loca una malla de menors dimensions, fent que la cirurgia sigui mínimament invasiva. Això permet fer la intervenció ambulatòriament, amb anestèsia local i sedació, i donant l'alta unes dues hores després.
Els propers 14 i 21 d'abril, en el marc del Congrés Europeu d'Urologia, que té lloc a partir d'aquest divendres a Barcelona, es realitzarà a Althaia el I Workshop en cirurgia vaginal. Professionals del Servei de Ginecologia faran diferents intervencions en directe perquè metges d'arreu d'Europa puguin aprendre com es realitza aquesta intervenció. Els assistents podran seguir-ho en una sala adjunta al bloc quirúrgic a través d'una videoconferència.
La malaltia
La incontinència d'orina és una malaltia que provoca una pèrdua involuntària d'orina que causa problemes socials i higiènics a qui la pateix, afectant d'una manera notable l'autopercepció de la salut i la qualitat de vida. A grans trets, es poden definir dos grans tipus d'incontinència urinària, la d'esforç i la d'urgència.
En el primer cas, la pèrdua es produeix quan es fa exercici o es realitza un esforç com riure, esternudar o tossir. Afecta majoritàriament a dones més joves i el tractament majoritari és una intervenció quirúrgica. Així doncs, és en aquest tipus quan es pot aplicar la tècnica. A més, a través de la Unitat de Sòl pelvià d'Althaia, les dones també realitzen rehabilitació prèvia a la cirurgia, amb la supervisió i seguiment d'una doctora rehabilitadora i una fisioterapeuta.
Beneficis de la nova tècnica
La tècnica que s'utilitzava abans requeria, habitualment, anestèsia epidural, entre 1 i 2 dies d'ingrés hospitalari, i la utilització d'una sonda urinària durant 24 hores. A més, hi havia el risc que durant la intervenció es perforés la bufeta i que en el postoperatori la pacient patís retencions d'orina.
Per la nova tècnica s'utilitzen unes malles de nova generació més petites que les utilitzades fins al moment i que no necessiten agulles. Dos ginecòlegs experts realitzen la intervenció que té una durada d'uns 7 minuts. Es tracta de cirurgia ambulatòria que es fa amb anestèsia local i sedació, permetent que la pacient pugui tornar a casa al cap d'unes dues hores. Aquesta cirurgia, poc agressiva, evita el risc de perforació de la bufeta, la retenció d'orina i l'ús d'una sonda.
Althaia referent
El treball realitzat per part del Servei de Ginecologia ha permès que Althaia es converteixi en un centre referent en les intervencions quirúrgiques de la incontinència urinària femenina. Prova d'això és que cirurgians d'Espanya i d'arreu del món (Holanda, Irlanda, Anglaterra, Holanda, EUA Sud Àfrica i Israel) s'han desplaçat fins a Manresa per conèixer en primera persona el funcionament i l'aplicació de la tècnica. A més, membres de l'equip de ginecologia s'han desplaçat a hospitals de Grècia i Espanya per realitzar, en el marc de diferents congressos, aquesta cirurgia en directe.
Al mateix temps, l'equip d'Althaia va presentar un estudi sobre aquesta tècnica en el darrer Congrés Internacional d'Incontinència de San Francisco, així com un vídeo de la tècnica que va ser seleccionat com a comunicació pòdium per ser una tècnica innovadora. Això representa un important reconeixement d'un equip que treballa per oferir un tractament cada dia millor a les seves pacients.
Per a més informació:
Judit Martí
Catpress, serveis de comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76 - 93 872 14 22
www.catpress.cat