Un pacient amb sordesa profunda recupera l'oïda gràcies a un implant coclear que li ha permès superar una deficiència en l'orella interna
El responsable de la intervenció ha estat el metge manresà, Dr. Jaume Vallès, especialista en otorinolaringologia
Vallès ha estat acompanyat pel professor de l'Hospital de Dijon, Dr. Philippe Romanet, amb qui es va formar a França
Aquest febrer, la Clínica Sant Josep de Manresa ha realitzat amb èxit una innovadora tècnica quirúrgica que permet recuperar l'oïda a persones que pateixen sordesa, bilateral profunda o total. La intervenció ha consistit en col·locar un implant coclear de darrera generació a un pacient, de 62 anys, perquè pugui superar la deficiència auditiva de l'orella interna, provocada per una patologia de la còclea, dins del cargol.
El Dr. Jaume Vallès, metge especialista en otorinolaringologia, ha realitzat aquesta intervenció en col·laboració amb el professor Philippe Romanet, Catedràtic i Cap de Servei d'Otorinolaringologia de l'Hospital Universitari de Dijon, qui el va formar en aquesta tècnica. Aquesta intervenció, es realitza a pocs centres de Catalunya, sent la primera vegada que es col·loca un implant d'aquestes característiques a la Catalunya central.
A qui va destinat
L'implant coclear pot beneficiar a totes aquelles persones que pateixen una sordesa profunda o total bilateral a qui els audiòfons convencionals no els són d'utilitat. Així, és un sistema adequat per a adults ensordits a causa d'una malaltia, una intoxicació, un traumatisme o per l'envelliment natural de l'oïda.
També és un sistema idoni per a infants amb dèficit auditiu des del moment de néixer o que l'han adquirit en els primers anys de la seva vida. En aquests casos, la intervenció es pot realitzar a partir dels 11 mesos de vida.
La intervenció
La intervenció quirúrgica per col·locar l'implant coclear és parcialment invasiva. Té una durada aproximada de dues hores, temps durant el qual l'especialista col·loca l'implant integrat a l'os i introdueix el fil d'elèctrodes al llarg de les voltes del cargol.
En el mateix moment de la intervenció, una vegada l'especialista ha completat la instal·lació de tot el sistema, es realitzen proves electrofisiològiques. Aquestes permeten verificar el correcte funcionament de l'implant i la capacitat del nervi auditiu per rebre i transmetre estímuls al cervell per a la seva interpretació.
L'implant coclear
Un implant coclear és un aparell que serveix per recuperar l'oïda que es basa en l'estimulació elèctrica del nervi auditiu per superar la deficiència de la còclea. L'implant consta d'una part externa, anomenada processador, i una altra d'interna formada per un receptor i els elèctrodes, que se situen a la còclea per fer la funció d'aquesta zona de l'orella que no treballa correctament.
El sistema entra en funcionament quan el micròfon recull el so i es digitalitza en el processador. Aquest senyal és enviat al receptor i es distribueix cap als elèctrodes situats a la còclea. Aquests elèctrodes estimulen el nervi auditiu que transmet la senyal elèctrica al cervell on és interpretada com a so.
Per a més informació:
Judit Martí
Catpress, serveis de comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76 - 93 872 14 22
www.catpress.cat