El Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardíaca se celebra aquest dimecres, 16 d'octubre, amb la implicació, al Bages, de professionals de l'ICS, Althaia, el SEM, tècnics de transport sanitari i de l'empresa Reanima
A Catalunya hi ha una mort sobtada cada dues hores i mitja, gairebé 10 morts al dia
Amb el lema “Nens salvant vides. Aprenent Ressuscitació Cardiopulmonar a les escoles” se celebra aquest dimecres, 16 d'octubre, el primer Dia Europeu de Conscienciació de l'Aturada Cardiorespiratòria. Al Bages, una trentena de professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS), la Fundació Althaia, el SEM, tècnics de transport sanitari i de l'empresa Reanima s'han implicat en aquesta iniciativa divulgativa perquè la informació arribi als centres escolars de la comarca. Tots aquests professionals estan vinculats al Consell Català de Ressuscitació de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques que a Catalunya s'encarrega d'aglutinar totes les actuacions que es faran aquest dimecres.
Amb aquesta iniciativa dirigida a la població escolar es vol fer prendre consciència del problema que representa l'aturada cardíaca, responsable de més de 350.000 morts cada any a Europa fora dels hospitals. Aquesta xifra, que a Catalunya suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, és a dir a la vora de 10 morts cada dia, multiplica per 5 les morts produïdes per accident de trànsit.
Segons l'American Heart Association (AHA), perquè la supervivència a l'aturada cardíaca augmentés caldria formar a un 20% de la població en tècniques de Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP). Per això aquesta associació aconsella la introducció de la formació en RCP en el currículum escolar i l'ensinistrament en aquestes tècniques dels professors i estudiants. Amb la Diada Europea de Conscienciació de l'Aturada Cardíaca es pretén posar de manifest aquesta necessitat i estendre els coneixements d'aquest àmbit dins de les escoles i instituts.
En total, 15 escoles i instituts de la comarca del Bages hi participaran. Al llarg de tot el dia es faran xerrades i tallers, adaptades des dels més petits als ja adolescents, per exposar-los la importància de la cadena de supervivència i poder fer alguna pràctica amb els ninots. Els professionals encarregats de fer aquestes sessions són instructors de Suport Vital Bàsic (SVB) i de Desfibril·lació Automàtica Externa (DEA).
Com caldria actuar davant una aturada
Generalment, l'aturada cardíaca esdevé de forma sobtada i inesperada en una persona aparentment sana i amb bon estat de salut. En la majoria d'ocasions està provocada per una alteració del ritme cardíac que sol ser conseqüència d'un infart agut de miocardi. Si quan es produeix aquesta situació, la víctima no és atesa ràpidament, la mort pot produir-se en pocs minuts i, en cas de recuperació, aquesta pot donar-se amb presència de greus i invalidants seqüeles. Les possibilitats de sobreviure a l'any d'haver patit una aturada cardiorespiratòria se situen, de mitjana a Europa, al voltant del 10%.
Però si els testimonis presencials d'una aturada cardiorespiratòria realitzen una sèrie d'accions encadenades, denominades “Cadena de la Supervivència”, i que poden ser executades per la majoria de les persones, aquesta supervivència podria incrementar-se entre 2 i 3 vegades. Avui en dia però, aquestes maniobres només es realitzen en gairebé 1 de cada 5 persones que pateixen una aturada fora de l'hospital.
Les quatre anelles o baules de la Cadena de la Supervivència són, en primer lloc, el reconeixement precoç i l'alerta ràpida dels serveis d'emergències, seguit de l'inici immediat de maniobres de RCP, la desfibril·lació precoç, i per últim, el suport cardiovascular avançat administrat en el més curt termini possible. Les dues primeres anelles, que constitueixen el Suport Vital Bàsic són les que haurien de ser conegudes per tota la població.
Escoles participants
CONVOCATÒRIA
Per a més informació:
Judit Martí
Servei de Comunicació de la Fundació Althaia
Tel. 93 873 36 76
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99