El Dr. Albert Altés participa en el primer llibre sobre l’ús de la ressonància magnètica per detectar l’excés de ferro

El Dr. Albert Altés participa en el primer llibre sobre l’ús de la ressonància magnètica per detectar l’excés de ferro
Del 23/04/2013 al 12/05/2013
  • Albert Altés, cap del Servei d'Hematologia d'Althaia i expert en hemocromatosi, és un dels set autors del llibre "Utilidad de la resonancia magnética en el diagnóstico de la sobrecarga férrica"
  • La publicació explica com utilitzar aquesta prova per detectar l'excés de ferro i així evitar fer biòpsies

"Utilidad de la resonancia magnética en el diagnóstico de la sobrecarga férrica" és el títol del primer llibre que es pública al món sobre l'ús i aplicació d'aquesta prova per diagnosticar, de manera no invasiva, a les persones que tenen excés de ferro a l'organisme. Fins ara, la tècnica més utilitzada per estudiar l'acumulació de ferro a òrgans i teixits eren les biòpsies, sobretot les hepàtiques. Albert Altés, cap del Servei d'Hematologia d'Althaia i expert en la matèria n'és un dels autors.

Aquestes proves s'havien de fer, en la majoria d'ocasions, a infants amb anèmies cròniques que necessiten transfusions de sang periòdiques, pacients adults amb transfusions cròniques i persones amb hemocromatosi hereditària. El llibre ara publicat explica com les biòpsies es poden substituir per una ressonància magnètica, una tècnica gens invasiva.

La ressonància magnètica permet mesurar el ferro tant del fetge com d'altres òrgans i teixits. La utilització d'aquesta prova en aquests casos és encara poc freqüent i desconeguda per molts especialistes. Per això, el llibre aglutina diferents coneixements i experiències sobre aquesta aplicació dirigint-se de manera especial als radiòlegs, que són els professionals encarregats de fer les proves.

El llibre s'ha fet gràcies a la col·laboració de facultatius experts en les patologies per sobrecàrrega de ferro i especialistes en l'ús de la ressonància magnètica en aquest context. L'edició ha estat coordinada per Ana Villegas, Catedràtica d'Hematologia de la Universitat Complutense de Madrid i hematòloga de l'Hospital Clínico San Carlos. Juntament amb Albert Altés, la resta d'autors són: Jose Maria Alustiza, radiòleg de l'Hospital Universitario Donostia; Beatriz Arrizabalaga, hematòloga del Hospital de Cruces;  Baracaldo Fernando Ataulfo, facultatiu del Servei d'Hematologia de l'Hospital Clínico San Carlos; Fátima Matute, radiòloga de l'Hospital Clínico San Carlos; Ángel F. Remacha, consultor del Servei d'Hematologia de l'Hospital de Sant Pau.

Patrocinat per Novartis, la publicació està avalada per la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia, la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica, el Grup Espanyol d'Eritropatologia i la Societat Espanyola de Diagnòstic per la Imatge de l'Abdomen.

L'hemocromatosi
L'hemocromatosi, o sobrecàrrega fèrrica, és l'excés de ferro a l'organisme i està classificada en el grup de malalties rares o minoritàries. Aquest excés pot danyar diferents òrgans i per aquest motiu s'ha de controlar. Aquesta patologia es dóna en dues circumstàncies diferents. Per una banda hi ha les persones que ho pateixen per una alteració genètica, és l'hemocromatosi hereditària. El tractament en aquests casos és l'extracció de sang.

L'altre grup d'afectats per l'hemocromatosi són aquells pacients que necessiten, a causa d'altres malalties com una anèmica crònica, que se'ls facin de manera periòdica transfusions de sang. En aquests casos el cos humà no té mecanismes per desprendre's del ferro sobrant i els pacients necessiten fàrmacs per resoldre aquest problema. A més, cal un examen periòdic per controlar com l'excés de ferro afecta als seus òrgans. És en aquests casos on l'ús de la ressonància magnètica està més indicada.

Per a més informació
Judit Martí
Servei de Comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/11/2024