El Servei de Pneumologia de l'Hospital de Sabadell ha iniciat un projecte multicèntric de seguiment per videoconferència d'un grup de pacients afectats de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) severa. El seguiment consisteix en la connexió diària, de dilluns a divendres, entre els professionals i els pacients mitjançant videoconferència per conèixer l'estat del pacient i les seves dades d'oxígen en sang i la freqüència cardíaca. També realitzen la descripció de la seva activitat diària responent a un petit qüestionari online. Aquest seguiment telemàtic té una durada d'un mes.
El projecte té una durada de sis mesos i al Parc Taulí participaran uns 40 pacients. El perfil del pacient que forma part del projecte correspon a una persona d'entre 50 i 70 anys, afectat d'MPOC severa i que ha patit recentment un episodi d'empitjorament de la seva malaltia, que ha requerit un ingrés hospitalari o una estada llarga a l'Hospital de Dia de Pneumologia.
El programa, que forma part d'un projecte europeu, pretén demostrar que el seguiment a domicili basat en telemedicina facilita una ràpida millora del pacient en les setmanes immediates a un episodi d'empitjorament.
La connexió amb els pacients la realitzen professionals d'infermeria del Servei de Pneumologia que truquen al pacient i es connecten per videoconferència. El pacient disposa d'una tablet de fàcil maneig per respondre a les peticions del personal assistencial i per explicar als professionals el seu estat de salut, l'activitat que ha realitzat i qualsevol dubte que pugui tenir. El pacient es mesura els nivells d'oxígen a sang i la freqüència cardíaca i transmet aquestes dades online. Els facultatius revisen els resultats i poden prendre decisions en funció de l'estat del pacient.
Aquesta comunicació directa i diària amb el pacient facilita el seguiment de l'evolució de la seva malaltia amb l'avantatge de la millora en la comoditat del pacient que no s'ha de desplaçar a l'hospital. A més a més, el fet de ser una comunicació en temps real permet prendre decisions de manera immediata. Els pacients participen de forma voluntària i cal remarcar que tots es mostren molt col·laboradors i motivats amb aquest projecte.
Per a més informació:
Gabinet de Comunicació Parc Taulí
Tel. directe: 937 458 380
comunicacio@tauli.cat