El Parc Taulí presenta els resultats d’un estudi multicèntric sobre l’impacte negatiu de la crisi econòmica en la salut mental dels ciutadans

El Parc Taulí presenta els resultats d’un estudi multicèntric sobre l’impacte negatiu de la crisi econòmica en la salut mental dels ciutadans
Dijous 15/11/2012
L'estudi, realitzat per l'Observatori de Salut Mental i Comunitària de Catalunya i el centre de Salut Mental Parc Taulí, demostra l'augment de consultes de nous usuaris als centres de salut mental i als serveis socials

Parc Taulí Salut Mental
L'Auditori Taulí nou acollirà el divendres, 16 de novembre, la jornada ‘Impacte de la crisi econòmica en la salut mental de la població' on es presentaran els resultats de la primera fase d'un estudi multicèntric que analitza els efectes de l'actual crisi econòmica sobre la salut mental de la població, segons les aportacions de professionals de salut mental, d'atenció primària i de serveis socials.

L'estudi ha estat realitzat des de l'Observatori de Salut Mental i Comunitària de Catalunya (OSAMCAT) i el centre de Salut Mental Parc Taulí, amb el suport de la Fundació Parc Taulí, amb l'objectiu de copsar la realitat de les persones que acudeixen als centres de salut mental i als serveis socials bàsics referint tot un conjunt de símptomes i malestars que s'han desencadenat arran de la situació d'atur i /o penúria econòmica. Els participants en aquesta primera fase són referents del Baix Llobregat Nord, Baix Llobregat Centre, Vallès Occidental Sector Sabadell i el districte de l'Eixample de Barcelona.

Els resultats posen de relleu un increment de demandes de visites provocades per la crisi econòmica i de les situacions que repercuteixen negativament en la família i els usuaris, així com un increment de les descompensacions de pacients ja atesos. Una altra dada significativa és la detecció de la pèrdua del control sobre la pròpia vida, així com un deteriorament important dels vincles familiars i de parella.

Estan previstes dues taules en les quals s'analitzarà l'impacte de la crisi econòmica a nivell clínic i a nivell social, i que presentaran les seves conclusions “que han de plantejar canvis en el model d'atenció dels serveis de salut mental i dels serveis socials”, segons el coordinador de l'OSAMCAT, Dr. Josep Moya.

Tendència a l'increment de la taxa de mortalitat per suïcidi i millora de la mortalitat per altres causes en etapes de recessió econòmica
En la jornada també es revisaran les evidències sobre el potencial impacte positiu de les polítiques d'estimulació del treball en un indicador tan rellevant com el de les taxes de suïcidi, analitzades en diferents regions del Regne Unit. En aquest sentit, el director de Salut Mental Parc Taulí, Dr. Diego Palao, apunta que dels estudis realitzats sobre l'impacte en la salut de la població americana durant la Gran Depressió als EEUU dels anys 30, “sabem que les etapes de recessió econòmica poden fins i tot reduir la mortalitat per altres causes, a diferència del que succeeix amb la taxa de mortalitat per suïcidi, que tendeix a incrementar-se”.

El Dr. Palao també apunta que les experiències passades i les dades recents sobre l'augment dels suïcidis a Grècia i a Anglaterra, coincidint amb l'inici de l'actual crisi “ens han de fer pensar, i molt, en les conseqüències negatives d'aquesta crisi en la salut mental, i en aplicar amb urgència mesures per reduir-les, tant a nivell de polítiques de salut com d'adaptació i innovació dels nostres serveis, que requereixen del compromís de governants i professionals”.


Per a més informació:
Gabinet de Comunicació
Tel. 937 458 380
ccc@tauli.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 22/11/2024