L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha atorgat el certificat de qualitat el programa de gestió telefònica de casos de temptatives autolítiques, dirigit pel director executiu de Salut Mental, Diego J. Palao. Aquesta experiència reconeix la qualitat de la metodologia d'avaluació aplicada, així com l'impacte positiu de l'experiència.
L'acte de lliurament del reconeixement ha tingut lloc aquest matí a Barcelona amb l'assistència del director general del Parc Taulí, Joan Antoni Gallego, del director executiu de Salut Mental, Diego J. Palao i de la psicòloga, Anabel Cebrià, en el marc de la II Jornada de l'Observatori d'Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya durant la qual també s'ha concedit el certificat a 15 experiències més d'arreu de Catalunya.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha participat en la cloenda de la jornada que ha reunit a Barcelona més de 300 professionals, gestors i directius del sector salut i la seva emissió per streaming ha estat seguida per unes 170 persones. Accés al vídeo de la jornada.
El seguiment telefònic dels pacients atesos a Urgències després d'un intent de suïcidi, redueix la taxa de reintents i allarga el temps entre noves temptatives, el que es pot acabar traduint en un descens de la mortalitat per suïcidi. Aquesta és la conclusió principal a la qual ha arribat l'equip de professionals de Salut Mental Parc Taulí, autors del treball de recerca controlat. Els resultats es van recollir en el treball de recerca titulat: “Programa de gestió telefònica de casos de temptatives autolítiques a Sabadell”, publicat recentment a la prestigiosa revista Journal of Affective Disorders.
Una experiència que redueix els reintents de suïcidis
Els resultats de l'estudi han estat tan positius que al Centre de Salut Mental Parc Taulí un infermer gestor de casos ja l'aplica a la pràctica clínica real sobre tots els pacients – adults i joves - atesos al servei d'Urgències després d'un intent autolític. En el cas dels adults, el programa implica la priorització d'una visita psiquiàtrica durant la setmana posterior a l'alta, i un seguiment telefònic regular durant 12 mesos, per assegurar la continuïtat assistencial. En el cas dels menors, també es fa en tots els casos, una avaluació complerta a les 24h-48h en l'Hospital de Dia d'Adolescents, que facilita l'aplicació d'un pla terapèutic intensiu a nivell individual i familiar.
L'estudi va partir del fet que una de les poblacions amb major risc reconegut de suïcidi, i que resulta fàcilment accessible als programes preventius d'intervenció, està constituïda pels pacients supervivents a temptatives de suïcidi que són atesos en els serveis hospitalaris d'urgències.
El suïcidi és la segona causa de mortalitat en adults joves a l'Estat espanyol. En l'àrea de Sabadell i el seu entorn es produeixen entre 20 i 25 casos de suïcidis anuals. La mitjana de temptatives de suïcidis ateses per dia al Servei d'Urgències del Parc Taulí és d'1,3 casos. La depressió, que afecta prop d'un 10% de la població, és considerada com un dels factors de risc més importants d'aquest problema.
Amb aquest estudi es segueix en la línia establerta pel “Programa Europeu contra la Depressió” –www.eaad.net-, que compta amb la participació del Parc Taulí, i que té com a objectiu la prevenció de les conductes suïcides, amb una reducció de la taxa anual de suïcidis fins a 4,8 per cada 100.000 habitants.
Els autors de l'estudi consideren que “donada l'efectivitat del programa, i el seu baix cost, és fàcilment aplicable per altres hospitals, generalitzant els resultats en benefici de les persones supervivents de temptatives suïcides d'altres territoris.”
Per a més informació:
Gabinet de Comunicació Parc Taulí
Tel. 937 458 380
comunicacio@tauli.cat
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99